Sfârşitul anunţat al coaliţiei
Un eveniment politic semnificativ şi probabil benefic României a avut loc astăzi. Coaliţia stânga-dreapta se încheie. Şeful guvernului îşi continuă mandatul dar într-o configuraţie politică naturală, împreună cu liberalii. Costurile electorale ale guvernării sunt foarte mari pentru stânga: guvernul a impus reforme dureroase dar necesare (mărirea vârstei de pensionare cât şi o reformă a pieţei de muncă) după liniile trasate de politicile de dreapta. Electoratul nu numai că nu a reacţionat negativ la aceste reforme dar a perceput clar cine este suficient de puternic pentru a-şi onora promisiunile, cine este consecvent şi s-a orientat ca atare. Mai mult, în prima parte a coaliţiei stânga a fost dezbinată, dezbinare care a fost imposibil de recuperat mai apoi şi foarte dibace exploatată politic de către dreapta. Perioada de coaliţie împotriva naturii se încheie mai lin decât se estima, poate şi datorită unui protocol de guvernare negociat până la cele mai mici detalii.
Cum poate această situaţie nou creată în Germania să fie benefică pentru România? În viitorul imediat toate motoarele ar trebui turate pentru obţinerea întregului sprijin care se mai poate obţine din partea Germaniei pentru viitorul Comisar European pe care îl va da România. Este cunoscută lipsa de implicare a Germaniei în favoarea României în această problemă, interesele Germaniei fiind divergente cu cele ale Franţei în ceea ce priveşte politica agricolă. Cancelarul confirmat, Angela Merkel, devenind astăzi omul politic cel mai puternic din Europa, apropierea de Germania fără a ne îndepărta de relaţia privilegiată cu Franţa reprezintă în opinia mea principalul examen de măiestrie pentru diplomaţia noastră.
Angela Merkel îşi continuă mandatul după o perioadă de criză, are patru ani pe care îi va folosi fără doar şi poate pentru întărirea poziţiei Germaniei în Uniunea Europeană iar grupul german din Parlamentul European nu va ezita să fie un portavoce puternic al politicii cancelarului. Îndrăznesc să spun că viteza cu care vom reuşi să ne apropiem de Angela Merkel va determina poziţia ţării noastre în Uniune pentru o perioadă bună de timp. Prieteni avem în Germania. G. Krichbaum, preşedintele Comisiei de Afaceri Europene din Bundestag şi un susţinător al ţării noastre a fost reales cu un scor record. Este relevantă şi confesiunea Ambasadorului Germaniei la Bucureşti (diplomat cu galoane) care spunea: "România este prima ţară unde misiunea mea nu este să promovez Germania. Germania este foarte bine respectată în România. Misiunea mea este promovez România în Germania. Şi am ce promova".
vai, d'le Funeriu, ce emotzii mi'atzi dat !
RăspundețiȘtergeresi eu care credeam...
Niku' cred ca ti-au trecut emotiile.
RăspundețiȘtergereDaca Germania sprijina candidatura romaneasca e ca si adjudecata.
Pacat ca PNL-ul lui Orban si Antonescu iubesc tare mult prajiturile bunicutei.
Nica a plecat. Se pregateste Vanghelie.
RăspundețiȘtergereFara legatura, dar in jurul lui Oprescu se reface PDSR-ul lui Cozmanca, Solcanu, Taracila.
@ Niku Electriku: Cred ca nu doar dvs ;)
RăspundețiȘtergereNu m-aş grăbi cu o astfel de concluzie... Ar fi bine să fie aşa, ar fi bine ca Germania să câştige o stabilitate internă şi prin asta să fie şi un punct de sprijin pentru întreaga Europă, dar am mari îndoieli. Tare îmi este teamă că din 2010, mai spre final, vor începe problemele şi pentru Germania, şi pentru Europa... nu mai vorbesc despre România.
RăspundețiȘtergereÎntreaga Europă amână criza cu aerul că rezolvă problema, dar buboiul se va sparge şi mai violent decât prima dată.