Despre partide
Tema la care au ajuns toţi vorbitorii relevanţi de la şcoala de vară a PDL de la Costineşti (felicitări Sulfinei Barbu şi celor care au participat la organizare) a fost viaţa internă a partidelor din România. Fac această primă postare (ignor daca blogmania mă va cuprinde şi pe mine) referitor la aceeaşi temă. Cunoscând acum destul de bine cum merg lucrurile cred că partidele din Romania sunt încă departe de a fi corect structurate. Alftel spus, daca o firma privată ar funcţiona dupa mecanismele unui partid ea ar da faliment rapid. Ar fi nedrept însă să spunem că lucrurile nu evoluează. Discursul lui Valeriu Stoica m-a convins în acest sens. Mai jos trei puncte pe care le consider suficient de importante pentru a fi puse pe... ecran:
1) Partidele fie nu au un "cod genetic" bine definit fie s-au dezvoltat renegându-şi propriul cod genetic.
3) Din dorinţa de a comunica (am devenit alergic la acest cuvânt) se uită esenţialul: obiectul comunicării, substanţa. Ceea ce se concepe bine se exprimă simplu. Pe cale de consecinţă, ceea ce se exprimă greu este, de obicei, prost conceput. Noroc cu "echipa de imagine" care ajută partidele cu celebrele de-acum "punctaje". La orice emisiune mă uit pot deja să spun ceea ce PNL şi PSD vor spune: Băsescu este rău respectiv guvernarea PDL nu are grijă de oamenii acestei ţări. Vă rog, puţină originalitate!
1) Partidele fie nu au un "cod genetic" bine definit fie s-au dezvoltat renegându-şi propriul cod genetic.
- PSD, singurul care are o filiaţie bine stabilită (cu PCR), a ajuns să numere printre personajele sale proeminente cei mai bogaţi oameni ai ţării. Greu de crezut că în venele lor mai curge un sânge socialist. Ei sunt mai degrabă o adunătură ţinută împreună prin liantul culpei comune.
- PNL s-a diluat doctrinar prin pierderea grupării Stoica iar mai apoi prin nenumăratele compromisuri necesare guvernării minoritare. Crin Antonescu, cu discurs destul de spumos dealtfel, nu reuşeşte până acum să iasă din zodia improvizaţiei.
- În PDL, pe care dorim să-l ancorăm solid pe dreapta, trebuie să impunem o mai clară agendă de dreapta dar, mai ales, să capătăm reflexele unui partid care face agenda publică din România. Altfel spus să ne onorăm statutul de partid dominant.
Acest păcat originar (genetic) al partidelor le face evoluţia greu predictibilă şi contribuie la senzaţia de instabilitate pe care o dă viaţa politică din România.
2) Partidele au mecanisme profund viciate de recrutare, selecţie, instruire, promovare şi răsplată a membrilor. Mai mult, aceste mecanisme nu sunt previzibile pe termen lung. Altfel spus, în politica de resurse umane sintagma savuroasă pe care am citit-o la Dan Arsenie "la pomul lăudat du-te cu toporul" se aplică de minune iar bârfa ţine loc unor mecanisme de informare internă riguroase. Cu pierderi semnificative pentru România. De aceea partidelor le este foarte greu să producă cele două lucruri pe care, teoretic, ar trebui să le ofere ţării: idei bune şi oameni capabili să le pună în aplicare.3) Din dorinţa de a comunica (am devenit alergic la acest cuvânt) se uită esenţialul: obiectul comunicării, substanţa. Ceea ce se concepe bine se exprimă simplu. Pe cale de consecinţă, ceea ce se exprimă greu este, de obicei, prost conceput. Noroc cu "echipa de imagine" care ajută partidele cu celebrele de-acum "punctaje". La orice emisiune mă uit pot deja să spun ceea ce PNL şi PSD vor spune: Băsescu este rău respectiv guvernarea PDL nu are grijă de oamenii acestei ţări. Vă rog, puţină originalitate!
O firma organizata asemeni unui partid din RO, are totusi o sansa de a supravietui: sa faca afaceri cu statul!
RăspundețiȘtergereCam atat despre extrapolarea celor descrise de tine spre mediul "de afaceri".
pct-ul 2 - 100% adevarat. Pe ce criterii au fost selectate EBA, Ridzi, Udrea in PDL ? Dar pe tine cum te-au lasat sa alergi pe langa culoar, cand trebuia sa devii un vector de imagine important al partidului ? De recrutarea in PSD si PNL nici nu mai vorbim...
RăspundețiȘtergereFuneriule tata, te-ai rinocerizat si tu de cand ai intrat in partidul ala de rahat, te-am vazut acum cateva saptamani la TV si mi-a fost sincer mila de tine. Ma tem ca, alaturi de alti oameni gen Patapievici, odata cu alaturarea de partidul derahat ti-ai pierdut nu numai caracterul, ci si inteligenta. Uite ce scrii mai sus: ''La orice emisiune mă uit pot deja să spun ceea ce PNL şi PSD vor spune: Băsescu este rău respectiv guvernarea PDL nu are grijă de oamenii acestei ţări''. Banuiesc ca iti inchpui ca ai scris o chestie inteligenta, nu? Pai eu vreau sa iti spun ca nici macar nu trebuie sa ma uit la TV ca sa stiu precis ce spun flasnetele portocalii gen Hoara, Visan, Pirpiliu, Popoviciu, Spinu, Andrei, etc. Tine minte ce iti zic eu aici: propaganda PDL prinde doar la prosti si la sinecuristi. Hai pa.
RăspundețiȘtergereBun venit comentatorilor pe acest blog. Nu promit prea multe raspunsuri comentariilor, dar e probabil sa raspund celor care se exprima in acest spatiu prin articole. Cum azi e duminica si inca sunt in faza "entuziasm":
RăspundețiȘtergere@anonim 12:53: selectia pentru Europa faza pe partid s-a incheiat. Defavorabil mie dar asta nu este un motiv de renuntare. Dimpotriva. Cind incepi un lucru e bine sa incerci sa il duci pina la capat. Ceea ce am incercat eu intrand in acesta dificila viata publica nu a fost "sa ajung eu intr-un post". Am pornit la drum cu un capital de energie care nu se epuizeaza atit de usor ;)
@atreides: regret ca va starnesc mila. Asta e, am si eu limitele mele si regret ca nu ma pot inalta intotdeuna la standardele dumneavoastra. Pe ce tema era emisiunea? Va invit sa purtam discutia despre inteligenta si caracter cind vom avea material mai mult, nu doar un post. Pina atunci va invit sa ne onorati cu caracter si inteligenta si pe acest blog.
Pe tema reformei educatiei. Ai facut un joc de cuvinte jalnic, spunand (era pe finalul emisiunii) ceva de genul ca uite dom'le de-aia isi asuma guvernul responsabilitatea pe legea aia, pentru ca e un guvern responsabil. Absolut penibil. Ma intreb cum ai reusit sa te transformi, dintr-un scientist de clasa, intr-un politruc de duzina? Ce va fac aia cand intrati in partid, va spala creierele?
RăspundețiȘtergere@atreides: asta e. A propos: cred ca se numeste "angajarea raspunderii". Voi face mari eforturi data viitoare sa nu va dezamagesc ;)
RăspundețiȘtergereA propos de stiinta: veti vedea in curind si citeva lucrari fainutze in enzimologie si chimie supramoleculara.
Daca ati vazut toata emisiunea ati inteles si de ce eram de acord cu angajarea raspunderii: ma indoiesc ca parlamentul, care in ultimii ani a demonstrat ca apara mai degraba interese personale in educatie decit interesul general, ar fi reusit sa mentina coerenta unei legi despre educatie. In fapt, dincolo de procedura sau jocuri de cuvinte mai mult sau mai putin inspirate, conteaza substanta: pe ce anume ne angajam raspunderea. Despre asta vom avea placerea sa discutam de marti incolo. Duminica placuta, chiar daca e greu azi pentru Rapid.
@atreides: se pare ca port noroc pentru rapidisti! Tocmai au facut 3-2.
RăspundețiȘtergereHm, multumiri pentru solidaritatea cu Rapid.:) Din emisiunea aia la TV, nu am retinut multe detalii, ceea ce mi-e clar e ca NU am fost convins de necesitatea ''angajarii raspunderii'', de fapt se vede din tribune ca a fost o manevra electorala ieftina, menita sa ii aduca basescului ceva puncte in campanie. Din moment ce legea se va aplica de-abia la anul (si la multi ani). Oricum ar fi, slava Domnului ca nu s-a adoptat varianta Miclea, chestia aia cu trecerea clasei a 9-a la gimnaziu e fost o prostie sinistra. Oricum, aiureala asta cu graba adoptarii legii educatiei a fost depasita cu mult de aiureala de a adopta in viteza legea salarizarii unitare, in care peste noapte a aparut un articol potrivit caruia in 2010 mai toate salariile vor fi inghetate, adica de fapt grilele alea de salarizare indelung dezbatute si rasmodificate nu vor intra in functiune pana cel putin in 2011, si atunci de unde graba adoptarii prin ''angajarea raspunderii''? De la FMI, adevaratul guvern al tarii, nu? Legea asta e o gluma foarte proasta...
RăspundețiȘtergereIn legatura cu critica la adresa PNL, care vezi-Doamne ar avea probleme doctrinare: pai ce sa mai zicem de portocalii, care intr-o noapte s-au dat peste cap si au trecut de la socialism de PPE...Iar noi suntem fraieri sa credem ca ''adevaratii liberali sunt in PDL'' (recunoasteti autorul citatului?)
@atreides: asa se vede barbatul adevarat: se inmoaie cind vine vorba despre fotbal ;)
RăspundețiȘtergereDe acord cu dumneavoastra ca in tipul de emisiuni care se practica la noi e foarte greu sa iesi din politicianismele cu care est asaltat de moderator si ceilalti reprezentanti ai partidelor. Pe scurt, e un fel de isterie in platou de care e greu sa faci abstractie.
In ceea ce priveste educatia ar fi multe de spus, o voi face incetul cu incetul. Doua puncte totusi:
1) trecerea clasei a 9-a la gimnaziu: din punctul meu de vedere era una dintre cele mai importante reforme care trebuiau facute, dar dificil de realizat practic. In final poate a fost o decizie inteleapta de a renunta la ea. Iata de ce: cea mai larg deschisa usa inspre abandonul scolar si, mai ales, inspre destructurarea satelor este trecerea din clasa a 8-a a copiilor de la tara in clasa a 9-a (de obicei la oras). Ce se intimpla in marea majoritate a cazurilor: copii slab pregatiti de la tara merg la licee in oras, unde de prea multe ori, scosi din mediul lor obisnuit ajung rapid in situatie de esec scolar si personal. Nu voi uita niciodata schimbarile abrupte si de obicei negative prin care treceau copiii de la Savarsin (unde am copilarit) dupa un an de liceu (adesea slab) la Arad. Aducand clasa a 9-a (care teoretic ar fi urmat sa fie ultima clasa din ciclul obligatoriu) mai aproape de elev (adica la tara de multe ori) am fi terminat ciclul de invatare fara perturbari majore si copiilor li s-ar fi dat sansa sa se dezvolte in mediul lor. Nu ar fi fost usor pentru profesori, dar pina la urma legile trebuie facute pentru elevi, nu pentru profesori.
2) repet logica angajarii raspunderii: as fi facut acelasi lucru si nu neaparat doar pentru a avea legea mai repede. Mai ales pentru mentinerea unei coerente legislative. Parlamentul Romaniei nu a jucat un rol fast in domeniul educatiei pana acum. De exemplu, in prezent, seful comisiei de educatie de la camera este un om politic cu certe calitati a carei sotie (si ea cu certe calitati (fara ironie)) este rector la o universitate privata si consiliera ministrului. Deci un vadit conflict de interese. Cred asadar in continuare ca angajarea raspunderii este o optiune corecta.
In ceea ce priveste PNL si educatia, va linistesc: pachetul Adomnitei nu a fost unul rau. Rea a fost decizia de a nu-l trimite inspre parlament.
Despre identitatea doctrinara a PDL: am spus-o eu insumi mai sus: "trebuie sa-l ancoram solid pe dreapta, trebuie sa impunem o mai clara agenda de dreapta".
In general va invit sa discutam cu ceva mai multa ratiune si mai putin inflamat. Cred ca avem cu totii tendinta sa catalogam drept "prostii sinistre" lucruri asupra carora nu ne-am luat timpul necesar sa ne aplecam suficient sau pe care nu le intelegem in complexitatea lor.
Chestia cu clasa a 9-a: daca vorbim despre experiente personale: am facut generala la o scoala de cartier din Berceni iar liceul la Sf. Sava. Oare ce e mai util pentru un copil talentat: sa faca un an la o scoala de cartier sau sa il faca la un liceu de calitate? A propos de Arad: il stii pe un tip din Arad, chimist de-al tau, Adi Covaci? Cred ca el mi-a spus despre tine in urma cu ceva ani ca te stia de pe la olimpiade (sper ca nu ma inseala memoria...)
RăspundețiȘtergereAngajarea raspunderii: sa zicem ca urmam logica pe care o prezinti (coerenta legislativa). Intrebare: ce ce nu s-a facut angajarea DUPA alegerile prezidentiale? Ca oricum legea nu intra in vigoare de anul asta, iar pentru modificarea examenului de bac guvernul tocmai a dat o ordonanta de urgenta. Deci nu mai exista absolut nicio urgenta pentru lege, in afara de cea de natura electorala.
A propos, dar ce parere are cercetatorul Funeriu despre bugetul cercetarii de anul asta? De tot rahatul, este? Anul trecut, liberalii, cu toate ''problemele lor doctrinare'' (ce gluma reusita!) au dat 0,5% din PIB, iar anul asta PDL da 0,2% dintr-un PIB cu 8% mai mic. Dupa cum ii spuneam si d-lui Preda pe blog, consider PDL groparul cercetarii romanesti. Tocmai cand incepusem si noi sa scoatem capul in lume (presupun ca esti la curent cu evolutia publicatiilor ISI romanesti in ultimii ani, da? Consecinta a banilor bagati in sistem de catre guvernul liberal). E adevarat ca, odata cu legea educatiei, anul viitor se preconizeaza ca cercetarea va avea 1% din PIB. Intrebarea este: cine crede ca chiar se va da atat? Adica cine crede ca legea chiar se va aplica? In conditiile in care stim cu totii cum s-a aplicat legea 221. Cum zicea boc in campanie? ''PDL este garantul faptului ca toate legile votate de parlament se vor aplica, si legea 221, si legi de crestere a salariilor pentru medici, functionari etc''. hahaha! A vazut cineva asa ceva? Il mai crede cineva pe boc cand spune ceva? Eu nu...
O intrebare a propos de trecerea clasei a noua la gimnaziu: s-a pus problema si cine va tine orele? Stiu ca sunt mari probleme cu angajarea profesorilor "la tara" ( si nu numai, dar mai ales la tara) si nu cred ca aceasta noutate pedagogica va imbunatati situatia, dimpotriva. Ce se preconizeaza in acest sens? Sau, ca de obicei, vom trai si vom vedea...
RăspundețiȘtergereAceasta masura nu va fi in noua lege (asa cum spuneam mai sus). Nu era o noutate pedagogica (ci o noutate de organizare ciclurior) pentru ca profesorii care predau la gimnaziu au, la baza, un parcurs identic cu cei de la liceu. Repet: din punctul meu de vedere legile trebuie facute pentru elevi si nu (doar) pentru profesori.
RăspundețiȘtergere@ atreides:
RăspundețiȘtergere-masurile din sistemul educational nu trebuie sa se concentreze doar pe copiii talentati. Pentru ei, si doar pentru ei, exemplul tau este relevant. De unde discutia, mult mai larga, despre invatarea personalizata, despre invatarea remediala si ce de performanta.
In campania electorala din noiembrie am fost in 22 de localitati din Romania cu dezbateri despre educatie. Si cu acea ocazie m-am convins cu adevarat, pe teren cum se spune, ca "reforma Miclea" este calea de urmat. Atat la Adjud cit si la Arad sau Bucuresti. Si m-am mai convins ca facand un lucru cu sistem si seriozitate raspunzi orizontului de asteptare al oamenilor.
Da, il stiu pe Adi Covaci. Era un om exceptional, sunt convins ca este si acum.
In ceea ce priveste cercetarea din Romania am scris, la solicitarea Comisiei Europene un articol pe tema asta. O sa-l postez cind voi avea acest drept. In mare ideea era ca bani in sistem fara o reforma institutionala nu este suficient. Dar lipsa banilor este si mai grava. Am incercat la acea vreme sa evit aceasta scadere bugetara, fara prea mult succes insa. Totusi, cind calculati banii pentru cercetare din 2008 uitati-va la executia bugetara si nu la ceea ce s-a promis. Si veti vedea ca scaderea reala (chiar daca extrem de paguboasa pentru cercetarea din Romania) nu e la proportia pe care o mentionati.
pai cred ca 0,5% era executia, dar poate ma insel. Oricum ar fi, scaderea e mare, si o simt direct in buzunar, fiind membru intr-un proiect IDEI, din suma pe care trebuia sa o primim anul asta se zice ca se va da un sfert, deocamdata se zice, sa vedem realitatea...
RăspundețiȘtergereBuna Ilinca! :)
RăspundețiȘtergereNoutate pedagogica sau noutate de organizare ciclurior, problema ramane aceeasi. De acord ca un profesor de scoala generala ar putea preda la clasa a noua ( cu un mic efort de pregatire la inceput) dar ramane intrebarea: ce profesori? Deja este dificil de gasit ( la tara mai ales) personalul necesar claselor 1-8, (sunt mai multi suplinitori decat permanenti, cu o pregatire de multe ori discutabila) ; daca se mai adauga si alte ore.....Intrebarea este legata, bineinteles, de binele elevilor. Daca nu vor avea o "clasa a noua" corecta din punct de vedere si organizatoric si pedagogic ma indoiesc ca trecerea la liceu va fi mai usoara decat cea de acum.
RăspundețiȘtergerePS Intrebarea mea precedenta este "teoretica" pentru cineva care sustinea aceasta masura, ce mi se pare irealizabila in conditiile actuale.
RăspundețiȘtergereAtunci cand propui sau te declari de acord cu o asemenea masura trebuie sa te gandesti si la implicatii, nu? Adica din dorinta de a face un bine elevilor le complici existenta si mai mult.
Trebuia sa fac precizarile de la inceput, scuze pentru insistenta. Sunt doar curioasa cum se vede aceasta problema din interiorul sistemului.
@ Ilinca: din interiorul carui sistem? Al profesorilor? Al parintilor? Al elevilor? Cred ca in orice reforma trebuie, inainte de toate, sa faci citeva optiuni majore chiar cu riscul ca ele sa fie impotriva sistemului. Sa ti le asumi si sa mergi inainte cu ele. De aceea o admir pe Thatcher de exemplu. O luare de pozitie publica pe aceasta tema (vezi si alte video pe youtube):
RăspundețiȘtergerehttp://www.youtube.com/watch?v=rmkKqTqjYUI
partea importanta e la minutul 2:15
Mai degraba a sistemului politic, al celor ce propun aceste schimbari. Bineinteles ca orice reforma majora presupune riscuri, dar, fara suparare, am impresia ca de multe ori se doreste schimbarea doar de dragul schimbarii, fara sa se tina cont de realitati.
RăspundețiȘtergereAm ascultat "luarea de pozitie despre invatamant". Este un punct de vedere pe care il impartasesc multe persoane pe care le cunosc ( din invatamantul superior). Nenorocirea este ca de la teorie la practica, este un mare pas care se lasa asteptat. Si ca aceste "multe persoane" despre care vorbeam nu sunt majoritare in sistemul universitar din tara.
Cred ca @atreides este mai in tema ca mine la acest capitol, macar pentru faptul ca face parte din realitatea sa. Profit sa-l salut.
O seara placuta.
@ Ilinca: sistemul politic (nu doar in Romania) este tributar unui principiu simplu: fa-i fericiti pe cit mai multi pentru a stringe cit mai multe voturi. Faptul ca stam prost cu punerea in practica este strins legat de ceea ce spuneam despre partide: ele au dificultati in a produce idei si oameni care sa le puna in aplicare. De aceea am si numit acest blog "Darwinism politic"... Acum in educatie avem cel putin idei. Sper ca in curind si oameni. Marea mea "descoperire" umbland prin tara este tocmai aceea ca oamenii chiar sunt doritori de reforma si, mai mult, sunt mult mai evoluati decit ii considera multi politicieni.
RăspundețiȘtergereDe cand astept sa va faceti un blog... sa ne transmiteti ideile dvs reformatoare si sa le putem accesa pe blog. Ca dinspre presa...
RăspundețiȘtergereFiti binevenit in randul oamenilor capabili, inteligenti, creativi, responsabili, cu mult, mult bun-simt si mai ales cu CARACTER