PS la Video: Audierea din Parlamentul Romaniei
Astăzi am avut parte de o experienţă extraordinară. De la început, parlamentarii ostili mi-au cerut să mă așez. Le-am spus că și atunci când sunt
respins din rațiuni politice, eu rămân drept. Pe scurt, aş spune că niciodată în viaţa mea nu am primit atâtea laude în decurs de 3 ore 45 cât a durat audierea. Am avut parte de 51 de întrebări (cel puţin aşa a anunţat preşedintele comisiei), aici găsiţi înregistrarea video, cred că merită văzută. Un număr semnificativ de parlamentari PNL şi PSD au venit să se scuze că trebuie să voteze împotrivă. "Aşa e politica" mi-au spus ei. Răspunsul meu a fost că politica este exact aşa cum o fac ei şi că eu pot, desigur, să-i scuz fără să clipesc. Dar nu iertarea mea e importantă, ci părerea lor despre ei înşişi. Am avut şi o mare satisfacţie: Dl Ţopescu (PNL) s-a abţinut de la vot. Rezultatul votului a avut darul să mă motiveze şi mai mult. Sunt convins că victoria e mai aproape decât credem.
PS: Astazi Doamna Saftoiu mi-a explicat de ce nu m-a votat in comisia de educatie: pentru ca "mi-am permis aroganta de a descrie in CV-ul oficial prezentat camerei deputatilor cele doua posturi pe care le-am refuzat" (la Max Planck si la AC Immune). Brilliant!
din descriere si cv pari un tip superinteligent de ce te bagi la sustinut caruta lu basescu? poate ai contact mai slab cu realitatea din tara sau din contra esti mai obiectiv.
RăspundețiȘtergere@mihai
RăspundețiȘtergereTutuiala nu tine loc de idei.
Domnule Daniel Funeriu, cred ca aceasta audiere e cel mai important moment de pana acum din cariera dumneavoastra politica. Nu a fost o infrangere ci o excelenta campanie de imagine. Inca 1-2 astfel de victorii "a la Pirus" pentru coalitia PSD-PNL si Presedintele Basescu poate merge linistit la alegerile prezidentiale.
RăspundețiȘtergereMie personal imi pasa mai putin daca presedintele Basescu poate merge linistit sau nu la prezidentiale, nu asta este scopul politicii. Dle Funeriu, sunteti un virus. Sper sa faceti acea bresa in sistem. Este deosebit de onoranta energia pe care o cheltuiti intr-o cauza prezumtiv pierduta - parte a unui conflict de pseudo-orgolii care are doar victime colaterale - cetatenii romani, prezenti si viitori.
RăspundețiȘtergereFelicitări, domnule Funeriu! Abia aştept filmuleţul.
RăspundețiȘtergereTactica Gandhi, apelul repetat (citez: "activ şi provocativ") la organul moral, la conştiinţa agresorului, este cea mai eficace. Mai devreme sau mai tîrziu agresorul se va prăbuşi sub nevăzuta sa povară morală. I se va face silă de el însuşi.
Bravo, Daniel! Insasi prezenta ta in fata acelei comisii este o mare victorie, pe care cu siguranta fiecare dintre cei ce au votat impotriva o simte ca pe un ghem de par in gat!!!
RăspundețiȘtergereExcelenta observatia lui Marius!
Cite cicluri electorale mai trebuie sa asteptam pina la victorie ? Eu unul m-am cam plictisit, de 20 ani.
RăspundețiȘtergere@ Daniel P. Funeriu
RăspundețiȘtergereEste evident că nimeni nu are nimic cu domnia voastră, aici jocul este cu totul altul. Nu are legătură nici măcar cu domnul Croitoru. Politica românească este în acest stadiu de grupa mică la grădiniţă, Totul pentru victorie, totul pentru lider. Desigur, fiecare cu liderul lui. Credeţi că dumneavoastră sunteţi folosit în acest context pentru binele României? Nicidecum, toţi sunt oameni de sacrificiu... doar el, liderul...
Marele secret al Partidului Democrat-Liberal este că în cazul în care preşedintele nu este (re)ales pentru încă un mandat, PD-L se va prăbuşi precum PNŢ-ul şi se va dizolva imediat din conştiinţa publică. Realegerea domnului Traian Băsescu este singura şansă a PD-L de a fi şi în continuare un partid care contează. Desigur, domnia voastră sunteţi într-un con al inteligenţei oarecum pus la adăpost, "mai la fereală", dar veţi observa la un moment dat acest fenomen de partid.
Bătaia pentru putere din PSD şi PNL, care induce mai mulţi poli de putere, îi pune la adăpost faţă de astfel de probleme, pentru că ei pot schimba oricând mecanismele piramidei de influenţă în partid. PD a fost ridicat de Traian Băsescu şi se va stinge o dată cu el, precum şi PNG-ul, PRM-ul, PC-ul...
@Bibliotecaru
RăspundețiȘtergereNu cred că aveți dreptate. Cred că PDL se poate re-închega în jurul unor personalități precum C. Preda, M. Macovei, TRU, inclusiv d-nul Funeriu. Nici n-ar fi un lucru rău. Deocamdată partidul are nevoie de T. Băsescu - cred că toți avem nevoie de T. Băsescu, pentru același motiv pentru care am avut nevoie de el în 2004. Ca să nu câștige ceilalți, comuniștii. Ei vor avea opozanți tot timpul, că se numesc membri PDL sau altfel, atâta vreme cât n-au reușit să ne omoare pe toți ceilalți (lucru pentru care trebuie să-l apreciem pe ilici, vorba lui cantonescu), sau n-au reușit să ne dea afară din țară ca să facă ei tot ce doresc.
Tactica
RăspundețiȘtergerehttp://www.youtube.com/watch?v=-XarpddX1BI
Din nou tonica atitudinea dumnevoastra, domnule Funeriu. Trebuie sa invatam cu totii de aici. Va multumesc.
RăspundețiȘtergereAsteptam mult mai multi oameni de talia dumneavoastra sa se implice. Eu personal am foarte multa incredere. Mie mi-e foarte greu sa cred ca un om care a realizat asa mult in viata se poate compromite cu usurinta cu care o fac nulitatile din politica romaneasca.
RăspundețiȘtergereD-le Funeriu,
RăspundețiȘtergereV-am urmarit prezentarea la audierea din Parlament. Felicitari pentru prestanta si pentru raspunsurile la intrebari. Chapeau bas !!! Pacat ca cei din Comisie nu au inteles nimic… Avem un Parlament de incompetenti.
Este foarte clar ca votul a fost unul politic, al unor parlamentari care nu reusesc sa gindeasca, ci doar sa urmeaze linia de partid.
Este flagranta discrepanta dintre numarul mare de aprecieri pozitive facute de membrii Comisiei si votul final. Ar fi interesant de stiut care au fost criteriile lor de evaluare. Puteau sa aiba macar bunul simt de a se abtine de la vot, in cazul unui conflict de interese cu politica de partid.
Inteleg ca se sustine o campanie anti-Basescu si implicit anti-PDL, dar sa dai un vot negativ unui om cu expertiza si CV-ul D-lui Funeriu constituie o lipsa totala de profesionalism si denota faptul ca Parlamentul roman este profund si irecuperabil viciat.
Este trist ca in Romania nu se doreste promovarea valorilor.
Va doresc mult succes !
Niculina
Dl. Funeriu intr-o discutie de acum cateva luni, cand v-am spus ca prefer sa nu ma manjesc pe maini votand, mi-ati replicat ca doar luand atitudine putem schimba ceva in tara asta.
RăspundețiȘtergereAstazi mi s-a intarit convingerea ca suntem condusi de niste oameni limitati (si regret sincer ca injuriile nu sunt permise aici), care in continuare slugaresc si se vand mai rau decat "fetitele" de pe centura.
Scarba cred ca e cuvantul care denota cel mai bine ceea ce simtim multi dupa decizia de azi.
Cand postati inregistrarea video, dati-ne daca se poate si componenta comisiei, sa stim si noi care au fost "expertii" in domeniu care pun interesul personal mai presus de criteriile obiective si eventual cateva din marile lor realizari de pana in prezent, sa vedem si noi cam ce trebuie sa faci pentru a ajunge membru intr-o astfel de comisie (incredibil cum un domn ce are trecut in cv "membru PCR" timp de multi ani poate sa ajunga in comisie si sa va judece dvs calitatile).
Puteti gasi numele celor care au compus comisia consultand site-urile urmatoare:
RăspundețiȘtergere- deputati: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.co?idc=9
- senatori: http://www.senat.ro/Start.aspx (Rubrica "Comisii permanente" si sub-rubrica "Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport")
Veti avea astfel acces si la Curriculum vitae al celor din comisie.
Dvs. doriti depolitizarea invatamantului, dar partidul din care faceti parte actioneaza chiar zilele acestea in sens invers, fara ca dvs. sa protestati in vreun fel. E adevarat ca la fel au procedat si celelalte partide, e adevarat ca daca ati fi protestat nu mai apareati pe lista acestui guvern, insa ... ceva nu se potriveste: dvs. ramaneti un membru disciplinat al PDL (cu intentii nobile, ce-i drept) si in acelasi timp le pretindeti adversarilor sa fie indisciplinati, curajosi, apolitici!
RăspundețiȘtergerehm, chiar m-am uitat la componenta comitziilor si la CV-uri. Mi-a adus aminte de romanul lui John Kennedy Toole :). Evident, ma refer la "Conjuratia imbecililor".
RăspundețiȘtergereda, prima mea reactie: imbecili. Insa, la rece am studiat comitziile:
RăspundețiȘtergere-multi profesori, multi ardeleni- usor de zdrobit de la centru, fara personalitate, in special bobocii in acest parlament; posibil cei care s-au scuzat; un caz limita Topescu care banuiesc avea de aparat cat de cat un "brand".
-cativa tineri fashnetzi,de tip activist politic; nou lup; sunt constienti ca votul lor este o arma; nu-i intereseaza subiectul discutiei; executa (ambele sensuri ale cuvantului).
-madam Andronescu: complexata, insa constienta ca trebuie sa faca un balet bun, nu putea fi incisiva; insa in momentul in care a mentionat cuvantul "chimist" a pierdut.
O concluzie colaterala: cele 3 ore si 51 de intrebari, nu cred ca au fost neaparat o sicana, banuiesc ca au fost si putin gadilati si curiosi sa vada un asemenea specimen.
ce parere aveti?
urmaresc inregistrarea sedintei! genial...trebuie vazut! este absolut genial....estetica uratului
RăspundețiȘtergereAm fost oarecum surprinsa de rezultatul votului de ieri. Ma asteptam ca dupa ce cu o zi inainte au obtinut vot favorabil doi dintre "candidati", povestea sa continue in acelasi mod. Cu atat mai mult cu cat aceste comisii au un rol consultativ si nu decisiv.
RăspundețiȘtergereOricum, @bibliotecaru are dreptate cand spune ca votul este unul politic, nimic de-a face cu persoana.
Aseara am citit comentariile de pe HotNews la articolul
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6376999-update-13-40-dupa-audiere-maraton-trei-ore-jumatate-peste-50-intrebari-daniel-funeriu-primit-aviz-negativ-funeriu-astazi-nu-fost-garantat-vanghelie.html
Raspunsurile se si voteaza, daca ati remarcat, si printre cele cateva "negative" este unul care, chiar daca nu-i pe placul sustinatorilor neconditionati ai lui D. Funeriu contine foarte mult adevar ( probabil asta si deranjeaza). Vi-l redau pentru ca mi se pare a fi nu numai un raspuns al unui cititor oarecare ci si un "raspuns" la votul de ieri.
@@@@@@@@@@@@@
pacat (Joi, 29 octombrie 2009, 14:47)
Unul [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu
Si cum se face ca avand un asemenea CV desteptii aia de la pdl l-au pus pe locul 16 pe lista de la europarlamentare?
Adica nu a fost destul de bun pentru un post de europarlamentar si este bun pentru unul de ministru? Voi nu vedeti ca cei de la pdl i-au dat in cap? Azi a fost un vot politic, este clar, dar Funeriu pleca cu acest handicap: neincrederea colegilor de partid. Este usor sa strigi acum ca-i extraordinat si sa-l votezi ca ministru cand acum cateva luni nu era bun nici sa fie in primii 10 de pe lista aceea.
Da, este mare pacat ca azi nu a primit un aviz favorabil, dar trebuie sa vedem si a cui este vina principala.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Si a propos de CV-uri, intr-adevar cei din comisia respectiva nu se disting prin cine stie ce calitati extraordinare ( ca marea majoritate a politicienilor de altfel, nu vad de ce se agita lume atat pe acest subiect de parca acum au realizat ce " inteligente" avem in Parlament).
Ce mi se pare mai grav, vorbind de comisii este componenta " Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniile Educaţiei şi Cercetării", din care face parte si D. Funeriu, cred ca-i chiar vice presedinte. Sunt 40 si ceva de persoane, doar 10-11 au CV-urile afisate, iar restul.....Dumnezeu cu mila. Nu stii cine sunt, nu stii de unde sa-i iei, am vazut cateva nume implicate in diverse scandaluri, in fine, pare o salata la fel de calitativa ca si comisia de ieri ( bineinteles, pastrand proportiile).
Asa ca...........
@Ilinca
RăspundețiȘtergereCariera unui om politic de talia lui Funeriu se construieste pas cu pas, prin onestitate, caracter, contributii de substanta. Un politician de o astfel de factura intelectuala si morala nu poate raspunde invitatiilor celor mai naivi sustinatori ai adversarilor sai politici de a-si denigra partidul (decat poate cu un zambet). De altfel, nu e prima personalitate PDL care e abordata in acest registru. Inaintea sa, Preda a fost bombardat cu aceeasi retorica. Aceasta abordare are la origine fie o mare naivitate fie o lipsa de scrupule condamnabila. Inclin sa cred, fara intentia de a va jigni, ca e vorba de a doua.
Stimata Doamna, om trai si om vedea. Daca ieri Funeriu a fost infrant, e genul de infrangere mai greu de suportat de cel ce castiga decat de cel ce pierde.
Stimate domnule Funeriu,
RăspundețiȘtergereNu vă lăsați!!! Cineva trebuie să înceapă să se lupte cu nemernicia lor ;)
Nu mă interesează din ce partid faceți parte, contează să faceți o schimbare. De asta avem nevoie...
@ G. Preda
RăspundețiȘtergereTot fara intentia de a va jigni constat ca si cariera dvs. avanseaza incet dar bine: de la mop ati ajuns la portavoce! Mai clar: de la postul de femeie de serviciu al blogului lui C. Preda ati ajuns purtator de cuvant pe acest blog! Felicitari! Cum spuneati, o cariera se construieste pas cu pas.
Comentariul meu nu era nicidecum o "invitatie de a-si denigra partidul" ( nici nu-i nevoie: acesta din urma se denigreaza singur prin astfel de "acte politice") ci doar un raspuns la avalansa de mirari si intrebari de ieri.
Cine vrea sa inteleaga bine, cine vrea sa-si astupe urechile iarasi bine.
Cat despre personalitatile care chipurile au fost abordate in acelasi fel( exemplul C. Preda), acesta nu a devenit o "personalitate" a pdl-ului decat dupa ce i s-a fluturat pe la nas un loc fruntas pe lista europarlamentarelor. Imi amintesc ca l-am intrebat la vremea respectiva pe C. Preda de ce nu a candidat ca independent si mi-a raspuns:" Nu sunt Eba sa-mi pot permite acest lucru!"( nu stiu daca raspunsul este exact dar acesta era sensul). Asa ca, ramane sa definiti ce inseamna angajare politica, ce inseamna personalitate politica si mai ales ce inseamna sustinere politica.
Cat despre ideea dvs de a ma jigni, glumiti sper: v-am spus in nenumarate ori ce cred despre dvs. asa ca parerea pe care o aveti despre mine ma "atinge" la fel de mult ca cea a unui postac oarecare, ratacit pe nu stiu ce blog ce-si da cu parerea ca sa se afle in treaba. Regret intr-un fel ca am ajuns sa va spun aceste lucruri dar ipocrizia m-a scarbit intotdeauna.
mult noroc,
RăspundețiȘtergeresi tot respectul.
v-au respins, cä mafioti si interlopi din parlament, nu au nevoie de oameni inteligenti.
o adunäturä de parlamentari ticälosi, au respins capacitätile täri.
@Ilinca
RăspundețiȘtergereSunteti nedreapta cu "femeile de serviciu". Cunosc cateva si, va asigur, nu merita dispretul dumneavoastra.
Afirmatia pe care i-o atribuiti lui Cristian Preda nu ne spune nimic despre acesta ci despre publicul caruia va adresati. Nici un apropiat de-al domnului Preda nu cred ca discuta in astfel de termeni. Va asigur ca cei carora se confeseaza (bineinteles nu in termenii invocati de dumneavoastra) nu sunt genul care povestesc apoi experientele pe bloguri.
Acum o chestie mai generala; dumneavoastra si alti cativa contributori, fie pe blogul lui Cristian Preda, fie pe cel al lui Daniel Funeriu, invitati de multe ori gazdele sa-si exprime fie lipsa de loialitate fata de partidul in care au intrat, fie sa renunte la principiile pe care le-au afirmat intotdeauna.
Pozitia dumneavoastra porneste de la o imagine gresita, reductionista, in care partidele sunt vazute ca niste mecanisme inflexibile, in care vointele individuale, caracterele si principiile sunt macinate sau alterate. Poate ca ati avut in trecut experienta apartenentei la PCR sau, mai recent la PSD si de aceea ganditi astfel. Daca ati fi putut sa aveti experienta unui partid modern, cum este PDL-ul, partidul domnilor Funeriu si Preda, ati fi avut probabil alta atitudine.
@ sym
RăspundețiȘtergereReînchegarea PD-L şi propagarea unui val nou de simţ intelectual în masa partidului democrat, a fost şi o speranţă a mea. Mai mult, am creditat-o cu iniţierea acestei mişcări de redefinire a PD-L ca partid şi linie doctrinară pe doamna Elena Udrea. Nimeni din PD-L nu ştie exact ce fel de doctrină are partidul, nimeni nu ştie dacă PD-L e mai mult democrat, mai mult liberal sau mai mult popular... sau poate mulţi mai cred că doctrina PD-L a rămas social-democrată, ca acum câţiva ani, cum am mai descoperit pe anumite site-uri provinciale. Am urmărit-o pe doamna Udrea în camapania electorală de la alegerile parlamentare, m-a emoţionat (mă emoţionez uşor, am fire de artist) cu promisiunile făcute la şcoala de copii hipoacuzici, m-a impresionat stoicismul cu care a încasat bobârnacele în plină stradă...
Domnia sa avea prilejul să transforme cu adevărat PD-L-ul în partid politic, era în centrul influenţei partidului, personal m-am chinuit să mă fac ascultat, să-i indic căile de schimbare şi, mai ales, de ocolire a bullshitului politic. Ei bine, astăzi doamna Udrea spune în gura mare că "Noi suntem urmaşii lui Traian, ai lui Traian Băsescu!". România nu are astăzi vârfuri ale gândirii politice, nu prea are oameni care măcar să fi citit ceva doctrină politică, foarte puţini ştiu ce înseamnă măcar comunism, dacă nu altceva. Cu tot respectul pentru preşedintele în funcţie, dar domnia sa nu este nici un Brătianu, nici un Kogălniceanu, nici Titel Predescu, nu este un gânditor politic, mare sau mic, care să formeze un val politic, eu suspectez că nu a citit niciodată un studiu doctrinar cât de firav. Iată că... are urmaşi politici.
@G. Preda
RăspundețiȘtergereDaca apreciati atat de mult postul de "femeie de serviciu" a blogului atunci pastrati-l! Nu cred ca-i mare inghesuiala pe acest post si daca CV-ul dvs. corespunde, cu atat mai bine.
Personal destesc si dispretuiesc alte categorii: parvenitii si ipocritii in prima linie..........mai sunt si altii, dar nu-i momentul sa detaliez.
Afirmatia de care vorbeam in postarea precedenta nu "i-o atribui" lui C. Preda: a fost un raspuns dat pe blog la intrebarea mea " de ce nu candideaza ca independent". Ce se intelege din raspuns, fiecare este liber sa aiba parerea proprie.
Cta despre " modernitatea PDL-ului", presupun ca din aceasta "modernitate" face parte si "achizitia" a tot felul de ciurucuri provenite din alte partide de genul PSD sau PRM, liste electorale pur politice, "nepotisme" si altele de acest gen! Multumesc, nu servesc asa ceva, ii las pe altii sa se indoape si sa zica si "saru' mana sefu".
@ sym
RăspundețiȘtergere(continuare)
Sigur, nimic nu mi-ar plăcea mai mult decât ca politica românească să se redefinească în jurul intelectualilor, filosofilor, oamenilor de cultură, oamenilor de bun-simţ... Adevărul este însă că partidele s-au dezvoltat în profunzime, şi aici mă refer la sutele de mii de membrii care nu se văd, cei pe care nu-i percepe nimeni, nu ca o structură de voinţă civică şi politică, cum ar fi normal, dar mai ales ca pe o structură piramidală de interese. Deşi logica democratică ar fi că vârfurile partidului mandate cu încredere muncesc pentru folosul masei politice, "adevărul democratic" este că majoritatea celor din masa partidelor au intrat în politică pentru a câştiga ceva, pentru a le merge afacerea mai bine, pentru a cuceri oportunităţi de profit, pentru a fi pur şi simplu cunoscut sau pentru a fi lider local şi vârful este capătul intereselor (piramida intereselor este alta decât cea a partidului, adică nu dl. Boc e în vârf, domnia sa este aproape de bază în mod real). De altfel se vede că există o trecere de la un partid la altul după cum dictează profitul maxim. Celelalte Cuvinte spuneau, "De-acela vai ce nu-ş' dă seama spre care rai mai mică-i vama".
Daţi mai sus nişte nume care nu sunt de foarte mult timp egale cu conceptul PD-L. Unii dintre ei sunt şi parlamentari europeni. Partidul Democrat-Liberal i-a propulsat parlamentari deşi statutul partidului spune:
16B. Candidatura pentru Parlament
Art. 148.
(1) Pot candida pentru alegerile parlamentare numai militantii partidului care au o vechime de cel putin 3 ani in partid, o activitate ca militant de cel putin 2 ani, recunoscuta ca atare de SRUMGC;
(2) Militantii care indeplinesc conditiile prevazute la alin (1) si doresc sa candideze vor notifica, in scris, aceasta intentie la BPJ (BPMB), cu cel putin 1 an inainte de inceperea campaniei electorale.
...
(4) Cu 6 luni inainte de inceperea campaniei electorale, BPJ (BPMB) supune votului CCJ (CCMB) lista cu propunerile de candidati pentru Senat si Camera Deputatilor.
...
Ce spuneţi, se încadrează toţi candidaţii PD-L pentru euro-parlamentare la aceste condiţii?
Aş vrea să sper alături de dumneavoastră, personal eu am început să cred că PD-L, din ce în ce mai mult, nu este nici partid şi nici politic, în definiţia normală a celor două cuvinte.
@ sym
RăspundețiȘtergere(continuare)
Puteţi verifica statutul partidului:
http
www
pdl.org.ro/index.php?page=PDL&textPag=25
Verificaţi şi condiţiile stabilite de statut în cazul candidatului pentru preşedinia României şi apoi OUG care permite PD-L să-l susţină pe dl. Traian Băsescu deşi nu este membru de partid... dar statutul partidului?
@ All
RăspundețiȘtergereSunt mulţi oameni demni de toată stima în PD-L, din păcate, cu fiecare secundă ce trece, ei sunt reduşi la postura de a explica de ce face şi spune dl. Băsescu ceea ce face şi spune dl. Băsescu. Mi-aş dori să-l aud pe domnul Funeriu, pe domnul Preda, pe doamna Macovei vorbind lucruri deştepte pentru oameni deştepţi şi nu se explice ce a vrut să spună preşedintele atunci când a afirmat că România are prea mulţi filosofi (probabil pentru o ţară care-şi vrea cetăţenii proşti).
Este o problemă generală a partidelor. Nu ar fi mai normal ca preşedintele (liderul) de partid (oricare partid ar fi) să-şi explice singur cuvintele, afişele electorale, mesajele... şi ceilalţi membri de partid să-şi vadă de mersul partidului şi treaba lor acolo unde sunt puşi să muncească pentru România?
@Bibliotecaru
RăspundețiȘtergereVăd că ați depus mult efort în replicile dvs., pe care mi-ar fi greu să le citesc integral din lipsă de timp, dar oarecum mi-ați ușurat conștiința, putând să mă opresc la următoarea alocuțiune, din fericire emisă foarte devreme:
"Nimeni din PD-L nu ştie exact ce fel de doctrină are partidul"
Eu vă invit să citiți "Reconstrucția dreptei", cred că veți fi de acord cu mine că d-nul Stoica știe perfect ce doctrină are partidul dumnealui. În particular, cred că mulți alții știu, inclusiv gazda, d-nul Funeriu.
Concluzie (reformulare a ceea ce a si spus presedintele comisiei la final): "tinand cont de teatrul pe care trebuia sa-l jucam, eu zic ca ne-am descurcat onorabil". Daca n-ar fi un lucru serios mi-ar veni sa rad.
RăspundețiȘtergereNu inteleg de ce macar in spatiul acestor comentarii nu incercati sa nu picati in aceeasi capcana ca si cei care au votat ieri. Aceste discutii despre doctrine si partide cred ca fac parte dintr-un alt subiect. Aici este vorba despre educatie. M-as fi asteptat ca o data ce ati avut acces la documentul video sa iniatiati o dezbatere a tot ce s-a spus acolo. Poate nu toti cei care-l sustin pe dl Funeriu sunt de acord cu absolut toate opiniile pe care le-a exprimat. Poate sunt lucruri de nuantat. Poate sunt precizari. Uneori nici parlamentarii nu au avut interventii chiar in afara de obiect.
RăspundețiȘtergereEu as incepe prin a sublinia un element pozitiv al acestei audieri: faptul ca a trezit interesul pentru o activitate a Parlamentului care trece de multe ori neobservata. Documentul video ne ajuta sa facem o radiografie a clasei noastre politice vis-à-vis de problemele educatiei. Dl. Funeriu a pus in evidenta un alt fel de discurs. A incercat sa creeze o bresa in modul de a gandi si a actiona al parlamentarilor nostri. Si acest lucru este de apreciat. Ce si cat a reusit, nu se masoara numai prin referire la acest vot nefericit, asa cum multi ati spus-o in acest blog. Guvernul Croitoru nu va fi votat, reaua credinta a partidelor orbite de lupta cu Basescu a fost mai mult decat evidenta. Problemele educatiei romanesti raman insa. Si noi trebuie sa gasim calea prin care sa le spunem celor pe care tot noi i-am trimis in Parlament cum trebuie sa ne reprezinte.
Am apreciat mult ideea Dlui Funeriu de a le cere parlamentarilor sa-si precizeze circumscriptia din care provin. A fost o miscare extrem de inteligenta. Am putut vedea si auzi cativa Agamita Dandanache care exista in Parlamentul Romaniei. I-am vazut cat de departe sunt de cei care i-au votat. Asemenea exercitii de autenticitate ar trebui puse in evidenta.
Domnule Funeriu, va iubesc!!! I-ati zdrobit, i-ati pus in fata propriei lor imagini, dumneavoastra sunteti unul dintre putinii care pot sa faca ceva in tara asta. Zdrobiti, zdrobiti, zdrobiti, asta sunt toti cei care nu v-au votat. Onoare pentru Topescu.
RăspundețiȘtergere@Bibliotecaru
RăspundețiȘtergereVa recomand mai mult optimism.
@Ilinca
Va recomand mai multa onestitate.
@G.Preda
RăspundețiȘtergere"@Ilinca
Va recomand mai multa onestitate.@@@
Si eu v-as recomanda mai multa verticalitate, dar , vazand unghiul la care sunteti inclinat, cred ca este inutil. Trebuie sa va "indreptati" singur.
Personal pot vorbi despre si cu onestitate pentru simplul motiv ca aceasta poveste ( alegeri, guvern, politica etc, etc ) ma atinge extrem de putin, din toate punctele de vedere. Viata mea va fi aceeasi, cariera mea nu depinde de alegerea unuia sau a altuia, nu am familie si nici prieteni implicati in politica.
Credeti ca sunteti la fel de obiectiv cand vorbiti despre onestitate si nu numai?
@ sym
RăspundețiȘtergereDeşi am toată stima pentru domnul Stoica (nu ştiu, din păcate, cine este domnul Augică), din câte am auzit (recunosc că nu am cumpărat-o şi nu mi-a oferit-o, încă, nimeni), acea carte nu este o carte doctrinară, ci o carte despre viaţa politică.
Doctrina unui partid înseamnă definirea unei filosofii coerente care să impună, într-un final apoteotic, un anumit sistem social lipsit de conflicte interne. Sistemul doctrinar trebuie să definească mai întâi ce înseamnă realitatea, cum se percepe realitatea, ce este omul, ce este timpul, principiul cauzalităţii, predestinare, structurarea socială, motivare... toate acele lucruri care construiesc o coerenţă filosofică.
În întreaga lume există o fierbere, o recalibrare, o redefinire a sistemelor filosofice. "Doctrinele" româneşti sunt simple raportări la anumite cărţi despre viaţa politică şi nu lucrări doctrinare propriu-zise.
Din ce am auzit, cartea despre care vorbiţi este despre alienarea valorilor liberale într-un neo-liberalism din ce în ce mai spre stânga.
Dar acest lucru nu are nimic de-a face cu o structură doctrinară şi se vede că în ziua de astăzi nu se mai poate vorbi despre un faliment al stângii, dar fiind că şi dreapta occidentală a căzut extrem de abrupt o dată cu această criză mondială. Problema mondială a politicii este că doctrina a devenit un accesoriu neimportant. Politica este dominată astăzi de o doctrină reală populistă, adică un fel de acordare de privilegii pe termen scurt către populaţie în detrimentul interesului pe termen lung şi termen foarte lung. Trăim din ce în ce mai bine iar viitorul este din ce în ce mai prost.
Relativ la PD-L, mesajul etern al domnului Boc despre pensiile nesimţite şi despre oligarhi, seamănă destul de mult cu lansarea populismului american la final de secol XIX. Poate întâmplător, populismul s-a alăturat atunci democraţilor când s-a apropiat de disoluţia conceptului. La ruşi, tot în final de secol XIX, populism s-a definitivat tot pe doctrină democrată.
Populismul are astăzi un sens peiorativ, dar el există ca doctrină şi este o combinaţie stânga/dreapta care luptă împotriva marilor structuri financiare şi de afaceri, dar şi împotriva partidelor muncitoreşti şi socialiste. Astăzi partidele îşi spun în toate felurile, dar aproape toate au reacţii populiste.
Despre asta vorbesc.
@G.Preda si @Ilinca
RăspundețiȘtergereChiar nu va puteti trimite reciproc adresele de email sau id-ul de chatt. Cred ca ati putea avea astfel o discutie mult mai eficace. Nu ocupati acest spatiu cu inutilitati.
@Anonim 15:35
RăspundețiȘtergereDiscutia este despre politica, PDL, onestitate etc.
Cred ca se incadreaza foarte bine in subiectele blogului.
Dreptul dvs. sa vi se para sau nu inutila discutia de mai sus, dar personal, nu obisnuiesc sa las intrebari sau acuzatii fara raspunsuri.
@ Anonim 30 octombrie 2009 14:39
RăspundețiȘtergereStimate domn,
Aveţi dreptate numai dacă priviţi fenomenul local. Dacă faceţi doi paşi înapoi, se observă un fenomen interesant, anume că România are nevoie de partide politice în măsura în care organizaţiile respective sunt partide (adică reprezintă o parte a societăţii) şi sunt şi politice (adică sunt expresia unor reacţii logice dictate de doctrine şi au astfel coerenţă), toate acestea fiind exploatate prin regulile stabilite de sistemul instituţional naţional, în frunte cu Constituţia României.
În goană după oameni care să-i voteze la alegeri, partidele politice nu se mai adresează unui anumit grup de cetăţeni, se adresează întregii societăţi. Implicit nu vor mai ţine seama de un sistem doctrinar, ci vor face orice să câştige cât mai multe voturi, chiar dacă acest "orice" este o scamatorie, o aparenţă.
Astfel de partide nu pot construi un sistem democratic, pentru că real nu mai diferă între ele şi poporul nu mai poate să hotărască ce e mai bun pentru el pentru că se vede în imposibilitatea de a nu alege (partidele fiind la fel).
Dacă vă amintiţi campania pentru Parlament. În loc să se bată candidaţii pe diferitele variante din legea educaţiei, pe grila salarizării... şi alte probleme legislative (se vota doar Legislativul şi nu Executivul), românii au avut de ales între un partid care promitea 1000 km de autostradă, un al doilea partid care promitea tot 1000 km de autostradă şi un al treilea partid care promitea 800 km de autostradă. Vedeţi domnia voastră o legătură cu democraţia? Vedeţi posibili măcar 200 km de autostradă în cei 4 ani?
Dacă cei care candidau (respectiv partidele) ar fi expus fiecare o listă de 50 de legi importante pe care o vor adopta în următorii 4 ani, legi pe care îşi luau angajamentul că le vor susţine (evident, trebuie să se ţină şi de cuvânt), cetăţeanul ar ştii ce doreşte fiecare partid, ar face o listă cu variantele care îi convin, şi ar alege candidatul cu cele mai multe potriviri cu sine. Autostrada, salarii, pensii... sunt făcute de Guvern, oricare ar fi el, sub control parlamentar. Asta înseamnă democraţie.
D-le Daniel Funeriu, Din pacate obligatiile profesionale nu mi-au permis sa urmaresc audierea Dvs. Va rog foarte mult sa postati aici pe blog, numele universitarilor din comisie care au votat impotriva Dvs.
RăspundețiȘtergereMultumesc!
Sebastian Lazariu este invitatul online al lui bleen.ro, incepand de la ora 16.30. Interviu cu intrebari de la cititori, pe blog.
RăspundețiȘtergere@Anonim 15:35
RăspundețiȘtergereE o mare deosebire intre mine si dna. Ilinca. Dumneaei ma cunoaste foarte bine (nu o data mi-a facut observatii personale), eu habar nu am cine este. Eu i-am pus la dispozitie adresa mea dar fisa postului domniei-sale nu ii permite sa isi deconspire identitatea. In business-ul domniei-sale, singurul atu este anonimitatea.
@Ilinca
RăspundețiȘtergereVa rog, continuati.
@Bibliotecaru
RăspundețiȘtergereNu prea inteleg unde am si unde nu am dreptate... Numindu-i Agamita Dandadanache, m-am referit la oamenii care reprezinta aceste partide si la ignoranta problemelor comunitatii care i-a votat. Ignoranta aceasta e atat de mare incat merge pana la ridiculizarea acestei legaturi. De exemplu, de cate ori o anume persoana repeta ca e deputat de Odobesti !!! Si o spune chiar cu multumire de sine si increzator ca majoritatea il aproba.
Acum problema partidelor e alta. Fireste ca avem nevoie de partide, avem nevoie de doctrine politice despre care sa discutam, avem nevoie sa ne exprimam democratic si organizat. In paranteza fie spus, eu chiar nu sunt de aceeasi parere cu Dl Funeriu cu privire la depolitizarea invatamantului. Socotesc ca e o masura ce e menita mai curand sa instaureze duplicitatea in scolile noastre. Directorul va renunta la apartenenta politica, dar nu-si va uita "prietenii". De pe aparenta pozitie a neutralitatii, va avea in fapt o marja de manevra mai mare decat daca e angajat politic.
Obiectul discutiei e in alta parte, cred. Avem nevoie de a intelege mai clar din ce e facuta aceasta democratie in care traim. Au trecut deja 20 de ani si majoritatea dintre noi tot vede lucrurile mai mult centralizat. Asa se explica anomalia confuziei dintre legea educatiei si km de autostrada.
Indiferent de partidul din care provin, parlamentarii sunt responsabilit fata de cei care le-au dat votul si i-au trimis acolo. Este primul nivel de atasament. Al doilea nivel de atasament ar fi cel fata de domeniile de competenta pe care le are fiecare dintre ei. Al treilea e cel fata de partidul care-i sustine. Primul dintre aceste niveluri ar trebui sa prevaleze. Pentru mine, asta inseamna democratie. Partidele insele sunt expresia acestor comunitati. In momentul cand, de data asta la nivel de partid, se rup de comunitate, ele nu pot face altceva decat sa dispara.
Ca sa gasim solutii, cred ca ar trebui sa identificam mai bine problemele si sa le abordam in ordine, nu pe toate dintr-o data. Felul in care merg lucrurile acum nu e bun. Dar sta in puterea noastra sa schimbam ceva. De aceea il apreciez pe Dl Funeriu pentru incercarea sa. A aratat ce poate face un om, le-a dat poate idei si altor oameni sa caute solutii. Dar tin sa precizez, mai mult decat omul Funeriu, e importanta actiunea sa. Prea repede ne ducem in dezbatere spre persoane si lasam la o parte esenta proiectului despre care e vorba.
@G Preda "@Ilinca Va rog, continuati.".
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru amabilitate.
O remarca: politicos ar fi " intre dna. Ilinca si mine......." si nu invers. V acer poate prea mult, scuze.
Si multumesc pentru "dna. Ilinca": imi da o idee despre mediul in care traiti, nu ca m-ar interesa, dar tineti cu tot dinadinsul sa-l faceti cunoscut.
PS Cand semnati ca @Miruna ( si altele, dar @Miruna este suficient pentru discutia actuala) era un atu in "in business-ul domniei-voastre"?
Cata verticalitate si onestitate!
Sunt coplesita!
@Bibliotecaru
RăspundețiȘtergere"recunosc că nu am cumpărat-o şi nu mi-a oferit-o, încă, nimeni), acea carte nu este o carte doctrinară, ci o carte despre viaţa politică"
Știți, în demonstrațiile de matematică nu se trece de aserțiuni evident false. Nu se poate. Câteodată se trece de aserțiuni nedovedite, dar demonstrațiile obținute rămân în imperiul lui "dacă și cu parcă".
Eu bu pot să trec de remarca de mai sus. Dacă nu ați citit-o, ar trebui să vă abțineți de la aprecieri. Din nou, vă mulțumesc că ați făcut-o la început, ca să nu-mi pierd timpul.
În altă ordine de idei, d-nul Aligică este un cercetător și publicist foarte interesant, vă recomand să-l descoperiți începând aici: http://dragos-paul-aligica.ro
@Ilinca
RăspundețiȘtergereCine e aceasta Miruna ?
@G. Preda
RăspundețiȘtergere"Cine este aceasta Miruna"?
Parca vorbeati de onestitate acum cateva ore.
Mda, probabil suna frumos sa dai sfaturi altora in acest sens....
Incercati sa va salvati onoarea? Frumos, dar inutil.
Sau prea tarziu.
@Ilinca
RăspundețiȘtergereOK, reformulez: cine este aceasta Ilinca ?
@Ilinca
RăspundețiȘtergereCredeti ca inventand noi persoanaje, uitam ca sunteti o maestra a deghizarilor ? O umbra nu se poate ascunde in umbra altei umbre. Si, la urma urmei, ce aveti de ascuns ? O existenta irosita sau dimpotriva, o situatie stralucita ? Un nume ilustru sau prea umil ? O reputatie nepatata ? Nu e mai simplu sa stati in lumina, si sa spuneti doar ce ganditi, fara teama ca cei apropiati va pot judeca ?
Daniel, te privesc de un timp in miscarea browniana -incorect, stiu- a moleculei dragi mie in tinerete. iuresul din accelerat degradanta viata politica te supune la unele sfortari- desigur asumate- dar nemeritate de o persoana confirmata prin realizari rare pe plaiurile noastre. Ca om nu te stiu creionat caracterial, neavind timp impartit impreuna la maturitate. Din 1988 cv -ul tau, larg ca desfasurare, e impresionant dar ma intreb ce cauti si de ce cu asftel de abordare. poti veni dinspre categorii recunoscute de universitari sau ong-isti onesti iar conflictul de loialitate fata de partid e o expresie fara sens fata de conflictul de loialitate fata de elev, unde ai putea avea multe de spus. gradele de libertate ale unui angrenat politic in tara noastra nu pot din nefericire sa fie decit limitate pentru anvergura ta. daca ai deliberat complet si corect decizia pentru tine in raport cu noi, cei din invatamintul corupt si dureros de ineficient in formarea unor conationali de care sa fim mindri, eu iti doresc drum lin si mai ales neintinat. semnez cu adresa personala de email mguf69@yahoo.com
RăspundețiȘtergereDomnule Funeriu, inca o data toata admiratia mea! Ati intrat in mlastina politicii romanesti, sunteti atacat de lighioane si lipitori. Stiu ca asta va ambitioneaza, dar permiteti-mi, va rog, sa fiu alaturi de dumneavoastra, sa va incurajez, sa va zic inca o data "keep on fighting"! Suntem multi care avem nevoie de dumneavoastra si va asteptam de mult. Batalia va fi lunga si grea, dar si prin simplul fapt ca luptati in ea, faceti un mare bine acestei natii.
RăspundețiȘtergere@G. Preda
RăspundețiȘtergereDaca as face parte dintre cei ce va impartasesc neconditionat parerile sigur identitatea mea v-ar lasa indiferent. V-am mai spus odata: nu clasificati oamenii dupa ce si cine sunt ci dupa ce gandesc si cum se comporta. Daca nu va place personajul @Ilinca, sunteti liber sa-l ignorati.
Nu inventez personaje, doar testez capacitatea de "ingurgitare" a unora. Si simtul umorului al altora.
Daca va uitati bine cate persoane semneaza cu numele lor real pe acest blog (si nu numai) si daca va ganditi ca nu va intereseaza decat identitatea celor ce nu ma sunt neparat "aliati" ( nu gasesc momentan un termen mai bun) ati realiza ca ceva nu-i in regula cu "onestitatea " de care vorbeati mai devreme.
V-am spus: gasiti ceva incorect in ceea ce scriu, argumentati. Restul, cine sunt, ce fac si unde, nu are nici i importanta. Asa cum spuneati, pot fi o batranica plictisita sau fetitza cu chibrituri. Asta daca nu va place Scufitza Rosie.
PS Chiar nu va " plac" postarile mele? Pacat.....
@Scufita Rosie
RăspundețiȘtergereAsa sa va ramana numele.
@ G.Preda
RăspundețiȘtergerePentru corectitudine trebuie gasite si celelalte personaje: lupul cel rau, bunica si vanatorul.
PS Scuze @Anonimului care ne-a tras de urechi mai devreme: acum chiar ca am luat-o pe aratura cu discutia.
Dar ati vazut ca pot fi si serioasa.
Bogdan A.D.
RăspundețiȘtergereToata istoria asta -- venirea in tara mama a unui cercetator.universitar din Diaspora cu experienta externa numai buna pentru Marea Schimbare (nu e un moft personal, nici o afacere cu betoane, o cale reala de schimbat alteregoulpostcomunist, doar daca esti Puterea poti face schimbari si nu asteptid minuni de bucuresti) este blocat prin manevre democrat.sovietice -- toata asta o sa ramina in istorie - cel putin pentru mine are un nume -- EFECTUL FUNERIU
am ascultat discursul = incredibil de mult balast verbal de la mosulica initiatorul == si am observat ca lui F. ii lipseste consultanta pe latura diplomatica -- din pacate nu a avut de-aface cu cercetatori din stiinte exacte ce receptioneaza clar informatiile pentru ca au un limbaj comun. F. a prezentat unor persoane ce au comunismul pina si in transpiratie. Cind mergeau pe santierele patriei cei din CC nu spuneau prea multe -- doua vorbe clare si atit -- asa sint si astia. Trebuia sa folosesti tehnica atentiei la maimute, 10 minute maxim de receptie, ca apoi dorm.
Da, ai dreptate. EFECTUL FUNERIU, asta trebuie sa creem, asta trebuie sa cerem de la politicieni, asta trebuie sa ne dorim. Nu stiu, am simtit o energie cind l-am vazut pe omul asta, m-a incarcat pe 10 ani. Si noi stam ca fraierii pe margine. Eu fac un fan club Daniel!
RăspundețiȘtergereAm ascultat fişierul. Doamne, cum aţi putut extrage întrebări din poliloghia împleticită a "interogatorilor"? Să fi fost în locul dv. n-aş fi putut înţelege nici măcar la nivel medular ce vor de la mine.
RăspundețiȘtergere@ Anonim
RăspundețiȘtergereEu vorbeam despre două tipologii de reacţii.
1. Reacţia "Nu merge bine, legea nu se aplică, modificăm legea!"
Este modalitatea obişnuită de a reacţiona în România. În momentul în care ceva nu merge bine, se adaugă o aprobare, se cere încă o semnătură, se cere amendarea Constituţiei se dă un OUG, premierul îşi angajează răspunderea... O astfel de schimbare nu duce niciodată la rezolvarea problemei.
Cea mai recentă astfel de reacţie este referendumul pentru Parlamentul unicameral. S-a constatat că legile merg greu prin parlament, randamentul legislativ este scăzut, cheltuielile sunt mari... s-a tras concluzia superficială a unui Parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Acest lucru FĂRĂ NICI UN FEL DE ANALIZĂ sau o simulare reală a aplicării acestei "soluţii". Nu ştie nimeni exact câte articole din Constituţie trebuiesc modificate pentru ca Parlamentul să fie unicameral, nu ştie nimeni câte legi trebuiesc modificate pentru a reflecta schimbarea, nu ştie nimeni câte principii de funcţionare socială trebuiesc modificate, nu ştie nimeni dacă cei 300 de parlamentari sunt îndeajuns pentru a popula comisiile permanente şi cele speciale, plus celelalte funcţii parlamentare. Nu s-a studiat absolut nimic în profunzime... Cu atât mai mult poporul menit să se exprime în referendum se exprimă de fapt asupra "Vrei să fie mai puţin hoţi în parlament, să cadă corupţia şi cheltuielile?", adică în totală necunoştinţă de cauză. Pe lângă asta, "informarea" poporul se face unilateral, nimeni nu-l informează de ce să voteze şi NU, toate reclamele vorbesc despre acceptarea trecerii la unicameral cu aerul că ar vorbi despre evidenţă, cum sunt reclamele cu spălatul pe mâini sau "nu consumaţi sare, zahăr şi grăsimi".
2. Reacţia "Nu merge bine, legea nu se respectă, atunci impunem respectarea legii".
Însuşi statul român nu respectă legile pe care chiar el le dă, este o realitate. Statul român îşi bate legile cap în cap. Statul român încalcă prin lege deseori constituţia. Acţiunile statului român sfidează legea pur şi simplu. Există replici politice de tipul "Încalc constituţia pentru că nu sunt pedepse penale"
În legea referendumului nu este prevăzut, la art. 12, în lista care defineşte interesul naţional, modificarea Parlamentului... ei şi, dacă este decret nu mai contează...
Democraţia înseamnă şi respectarea legilor inclusiv de către instituţiile statului român.
După acest lung preambul...
Ceea ce vroiam eu să spun este tocmai acest lucru, că avem nevoie de impunerea legii şi normalităţii. Nu ar trebui să modificăm această ţară ca ea să se potrivească după chipul noii modalităţi su specific românesc de a face politica interesului liderului de partid, ar trebui să modificăm politica astfel încât societatea să funcţioneze normal, aşa cum este definită de Constituţie, legile şi principiile filozofice generale.
@ sym
RăspundețiȘtergereAm considerat corect să vă anunţ că ceea ce spun este bazat pe reacţia celor care au citit această carte. Dumneavoastră, ca om care aţi citit-o, puteţi să mă contraziceţi cu argumente... doar aţi citit cartea şi aveţi, probabil, şi acces la ea.
Dumneavoastră refuzaţi să acceptaţi punctul meu de vedere, dar nici nu-l contraziceţi real.
Atunci când m-aţi trimis la această carte, din cunoştinţele mele, în mod eronat, ca la o carte doctrinară... ce vă aşteptaţi? Să mă duc să o caut, să o cumpăr (pentru mine cei 600 de mii este o sumă importantă, prefer să iau 6 cărţi de literatură în schimb sau 20 de la anticar), să o citesc, şi să vin după două sau trei zile să vă dau o replică?
Mă scuzaţi, dar nu pot face aşa ceva.
D-le Funeriu...Respekt!
RăspundețiȘtergereCRASSE! indignarea este primul sentiment care ma incearca, este umilitor! dar nu sunt absolut deloc surprinsa de ceea ce am vazut in filmul respectiv. este vorba doar de lipsa bunului simt asumata in mod public. si de o lipsa crasa de educatie. si de caracter.
RăspundețiȘtergerecel de-al doilea sentiment, de fapt o certitudine proprie, este ca Daniel Funeriu cu siguranta va deveni ministru. Iar afirmatiile celor care, cu buna credinta, il sfatuiesc sa se retraga in favoarea unei cariere stiintifice si a unei vieti tihnite, ma fac sa zambesc:)
insa un stomac tare, antrenat sa treaca prin toate acestea poate ucide sensibilitatea care razbate din partea dumneavoastra chiar si in conditiile unei asemena eveniment.
Romania, 2014: Funeriu for President!
RăspundețiȘtergereLogica, bun simt, aplicare, discurs - perfect pentru o tara scapata pana atunci, sa speram, de umbrele care ne intuneca acum. Sa termine Basescu curatenia si apoi dezvoltarea stiu pe mainile cui trebuie sa incapa ;)
@Bibliotecaru
RăspundețiȘtergereDe acord cu preambulul. Mai putin de acord cu ceea ce urmeaza. Cu alte cuvinte: legile trebuie respectate intr-o tara, dar nu cred in legi impuse, ci in legi asumate. Cu atat mai mult in sistemele publice.
Pacat ca lucrati pentru un mare mafiot, smecherul TB. Iar confidenta pe care v-au facut-o unii parlamentari (asa e politica .. ) ar trebui sa va dea de gandit. Cand mergi in echipa cu hotii(colegii dvs. Udrea, Videanu si Berceanu de exemplu) valoarea personala isi pierde importanta.
RăspundețiȘtergere1. "Personal pot vorbi despre si cu onestitate pentru simplul motiv ca aceasta poveste ( alegeri, guvern, politica etc, etc ) ma atinge extrem de putin, din toate punctele de vedere."- daca va atinge atat de putin de ce pierdeti atata timp pe acest blog? cumva din lipsa de alta ocupatie?
RăspundețiȘtergere2. "V-am mai spus odata: nu clasificati oamenii dupa ce si cine sunt ci dupa ce gandesc si cum se comporta." - ati asteptat macar o secunda sa vedeti ce poate realiza in plan politic dl. Funeriu ? nu uitati ca ati sarit la atac imediat si fiecare ocazie.
3. Dl.Preda nu va mai raciti gura cu aceasta "dna. Ilinca" in care urla frustrarile.
PS: dna Ilinca vedeti ca va asteapta Rex in curte sa va calmeze
Il felicit pe domnul Cristian Topescu. Om cu onoare si constiinta. N-a putut vota contra. Ne-a vorbit de atatea ori despre fair play. Acum a dovedit ca nu-i demagog. Rar lucru in politica. Luati exemplu, domnilor.
RăspundețiȘtergereGabriel
@ Anonim
RăspundețiȘtergereAtunci când vorbeam despre impunerea legii mă refeream la faptul că, în timp ce legea este implacabilă în ceea ce priveşte omul de rând, cetăţeanul care trăieşte în această ţară, cei care conduc ţara au libertatea de a nu fi stresaţi de respectarea legii în activitatea domniilor lor. Dacă Parlamentul acordă o mărire profesorilor, depăşindu-şi rolul instituţional şi intrând peste o decizie executivă, deşi guvernul de atunci al domnului Tăriceanu avertiza că nu sunt bani, avem de-a face cu o nesimţire faţă de lege atât a Parlamentului de atunci cât şi a guvernului (de atunci şi cele care au urmat) care nici nu au aplicat legea, dar nici nu şi au demisionat pentru că nu pot aplica legea.
Legea este egală pentru toţi, indiferent dacă eşti cetăţeanul Ion Ion din vârful muntelui, sau Administraţia Prezidenţială, sau Guvernul României, sau Parlamentul României... Aplicarea răsfrângerii prevederilor legale asupra tuturor numesc eu "impunerea legii şi a normalităţii".
Desigur, aş putea fi de acord şi cu asumarea legii. Aş vrea ca un guvernant, preşedinte, parlamentar... să ia pedeapsa nerespectării legilor. Mai mult, aş vrea să văd guvernanţi arestaţi pentru subminarea economiei naţionale. Îşi asumă cineva răspunderea pentru ajungerea României în această stare jalnică? Poate cere poporul pedepsirea celor care au menţinut această stare de conflict politic şi instituţional care a dus, în final, la disoluţia autorităţii statului? Cine ridică două degete să se ceară măcar afară... din politică? NIMENI?!?!
Dacă da, dacă se poate asuma o astfel de răspundere, dacă se poate ataşa celui care constituie autoritatea statului o răspundere pentru actul domniei sale... vă susţin în demersul cu asumarea... 100%.
@alex
RăspundețiȘtergereCa de obicei, in lipsa de argumente (ale dvs, evident) cateva latraturi si vi se pare ca ati dat o replica inteligenta. Felicitari! Va simtiti mai bine acum?
Pentru cultura dvs. a spune ce gandesti despre o persoana, situatie, fenomen sau ce mai vreti nu inseamna " a ataca". Doar mintile reduse pot face altfel de afirmatii, doar oameni care nu-s capabili sa vada dincolo de "varful nasului" vad atacuri in orice fraza ce nu merge in sensul dorit de ei.
Si evident, dupa logica dvs. G. Preda este incapabil sa determine singur ce si cu cine vrea sa "discute": trebuie sa vina "geniul @alex" sa-i spuna.
@G. Preda Vedeti ce impresie lasati pe blog? Lumea considera ce aveti nevoie sa fiti sfatuit, fiind in incapacitatea de a decide singur.
PS @alex Daca ati avea un dram de minte ati fi fost capabil sa intelegeti corect fraza mea
" .....aceasta poveste ( alegeri, guvern, politica etc, etc ) ma atinge extrem de putin, din toate punctele de vedere."
Pe intelesul dvs: chiar daca personal nu sunt afectata de toata povestea asta, sunt oameni la care tin si-i respect care sunt intr-un fel sau altul afectati. Poate ca dvs. aveti obiceiul sa va implicati numai in chestii care va privesc personal si unde puteti pierde sau castiga; restul nu va intereseaza. Uite ca mai sunt altii care "isi pierd timpul" chiar daca nu au nimic de pierdut sau castigat.
Destul de trist ca oameni ca dvs exista si se manifesta : fiecare pentru el, ne dam cu parerea numai daca suntem direct implicati, altfel pierdem timpul. Niic nu ma mir ca societatea romaneasca a ajuns unde a ajuns. A propos; dupa aceeasi logica s-ar putea deduce sa D. Funeriu are ceva de acstigat personal daca s-a implicat in politica, nu? altfel de ce si-ar pierde timpul? Sau "logica" dvs. se aplica numai la cine va convine?
@ Ilinca
RăspundețiȘtergere1. Daca era evident nu stiu de ce a mai trebuit sa si prezicati acest lucru.
2. "Pentru cultura dvs. a spune ce gandesti despre o persoana, situatie, fenomen sau ce mai vreti nu inseamna " a ataca""- sa stiti ca e foarte grav daca nu va dati seama ca dvs in cele mai multe dintre cazuri atacati atunci cand va dati cu parerea (iar ca idee a-si da cu parerea si a ataca nu se exclud )
In plus ca sa va dati cu parerea despre o persoana se presupune ca o si cunoasteti, nu se aplica insa si in cazul dvs si a dl. Funeriu.
3. "Si evident, dupa logica dvs. G. Preda este incapabil sa determine singur ce si cu cine vrea sa "discute""- iar "evident", va place mult cuvantul asta, nu? Oricum lasati interpretarile asupra logicii mele in ceea ce-l priveste pe dl. preda pentru ca sunteti iarasi plecata dupa seminte/ pe coclauri.
4."Pe intelesul dvs: chiar daca personal nu sunt afectata de toata povestea asta, sunt oameni la care tin si-i respect care sunt intr-un fel sau altul afectati. Poate ca dvs. aveti obiceiul sa va implicati numai in chestii care va privesc personal si unde puteti pierde sau castiga; restul nu va intereseaza. Uite ca mai sunt altii care "isi pierd timpul" chiar daca nu au nimic de pierdut sau castigat."- ce spirit nobil si eu nu m-am prins. Ce melodrama ieftina. Mare implicare este sa stai sa chat-uiesti pe un blog. Si NU, nu ma implic numai cand e ceva ce ma priveste direct dovada faptul ca am postat pe blog, doar ca exact cum am spus deja nu stiti decat sa atacati.
5. Sunt sigur ca dl. Funeriu nu astepta nici un castig personal din toata povestea asta, insa ceea ce probabil s-a constatat deja dansul a castigat deja, doar in ultima saptamana, respectul atator oameni cat nu o sa strangeti dvs. toata viata.
6. Si the best of: "Niic nu ma mir ca societatea romaneasca a ajuns unde a ajuns."- bravooo, aplauzeee, oscarul merge la dna Ilinca.
Cut the crap ca nu dvs traiti in Romania si va izbiti zilnic de societatea romaneasca. E usor sa judeci de la caldurica din Franta.
@ Ilinca
RăspundețiȘtergerePS: Imi permiteti sa nu mai imi pierd timpul dandu-va orice alta replica. Cea mai buna solutie pentru oamenii ca dvs este sa va ignoram.
M-am lamurit si eu, in sfarsit, cum au stat lucrurile. Am cateva amanunte cu privire la voturile liberalilor din comisie, de la deputatul PNL Octavian Marius Popa, cu care am stat de vorba ieri, cand a revenit in judet (in judetul Tulcea, mai exact). A fost de acord sa fac public tot ce mi-a relatat.
RăspundețiȘtergereDomnia sa nu face parte din Comisia de invatamant, insa a participat la o discutie care a avut loc la inceputul saptamanii, in cadrul grupului liberal din Camera Deputatilor. Octavian Popa a propus acolo ca membrii comisiei sa va dea aviz pozitiv. Unii dintre deputati aveau insa informatii ca sunteti genul cercetatorului genial, dar "cam intr-o dunga". Foarte inteligent, foarte bun specialist in chimie, cu idei valoroase in diverse domenii, dar excentric, prost organizator si, prin urmare, incapabil sa conduca un minister de o asemenea complexitate. Pana la urma a ramas ca fiecare va vota asa cum ii dicteaza constiinta. De altfel, singurele decizii asumate de intreg grupul au fost cea cu privire la Bogdan Aurescu - aviz pozitiv - si cea referitoare la fostii ministri PDL (Berceanu, Blaga etc) - aviz negativ.
Prin urmare, respingerea dvs. nu se datoreaza disciplinei de partid, asa cum credeam eu, ci etichetei de "savant dezechilibrat", cu care nu stiu cum v-ati pricopsit. :(
Pe de alta parte, ma tem ca se datoreaza si inabilitatii politice si lipsei de informare a membrilor comisiei. Chiar daca aveau unele dubii, imaginea dvs. era atat de buna incat isi faceau un deserviciu evident votand impotriva. Plus ca oricum nu se punea problema sa ajungeti cu adevarat ministru, era doar un vot consultativ.
@alex spunea:
RăspundețiȘtergere@ Ilinca
PS: Imi permiteti sa nu mai imi pierd timpul dandu-va orice alta replica. Cea mai buna solutie pentru oamenii ca dvs este sa va ignoram.@@@@@
Va reamintesc ca dvs. sunteti cel care v-ati bagat in discutie, raspunzand la o postare ce nu va era adresata. Evident, nu scria "interzis" altor persoane, dar sa-mi "explicati" acum ca "oameni ca mine trebuie ignorati" devine de-un ridicol vecin cu prostia.
Din pacate ( pentru dvs.) ridicolul nu se limiteaza doar la asta, in intreaga postare precedenta faceti dovada unei imposibilitati de a intelege lucruri cu care nu sunteti de acord. Ba mai mult, tineti sa va autosituati intr-un rol superior in care aveti dreptul la toate comentariile si parerile posibile, ceea ce altora le este interzis.....
Sa o luam pe rand:
1)Dvs. faceti mereu diferenta dintre a ataca si a-si expune parerea, dar eu nu. Modestia, bat-o vina.......
2) Nu-l cunosc pe D. Funeriu personal ( ceea ce este cat se poate de adevarat) deci nu am dreptul sa-mi spun parerea despre el, in schimb atat dvs cat si ceillati anonimi sunteti toti prieteni la catarama cu dansul si, cum il cunoasteti perfect, puteti sa -i apreciati calitatile. Tot din modestie, semnati "anonim"........
O logica imbatabila!
3) Nu las nici o interpretarea supra logicii dvs: atunci cand dai sfaturi altcuiva ce are de facut si cu cine trebuie sau nu sa discute se presupune ca o faci pentru ca cel in cauza nu-i capabil sa decida singur. Evident, ramane varianta in care cel ce da pretioasele sfaturi este asa de plin de propria persoana ca uita sa fie politicos.
4) Dvs, va implicati in tot felul de chestiuni care nu va intereseaza personal si toti ceilalti trebuie sa creada pentru ca, nu-i asa, semnati cu @alex, in schimb ce @Ilinca pierde timpul pe blog pentru ca nu are ceva mai bun de facut!!! O logica "imbatabila", mai ales cand continuati cu fraza: " deja nu stiti decat sa atacati. " Va reamintesc (iar!) ca dvs. v-ati bagat in vorba, eu nu am facut decat sa raspund atacului.
Deci dvs. sunteti sufletul nobil ce se apleaca asupra problemelor celorlalti fara sa urmareasca nici un avantaj, in schimb, in ceea ce ma priveste este vorba de "melodrama ieftina" cum o numiti.
Realizati cat sunteti de ridicol?
Ceilalti isi pierd timpul iar sufletul nobil @alex se agita pentru binele altora!!!!
5) Ca sa afirmi despre cineva '"dansul a castigat deja, doar in ultima saptamana, respectul atator oameni cat nu o sa strangeti dvs. toata viata. "" presupune sa cunosti foarte bine persoana respectiva. Altfel, nu ramane decat o afirmatie ridicola.
6) Cat priveste remarca privind " statul la caldurica" intr-o tara sau alta, cred ca asta i s-ar potrivi mai bine lui D. Funeriu ce isi exprima dorinta de a-i vedea pe altii intorsi in tara, in schimb ce el isi vedea de viata si cariera acolo unde este mai bine.
Pe de alta parte nu vad cine va impiedica sa va gasiti "un loc la caldurica", daca vi se pare ca-i simplu si la indemana oricui. Ah, am uitat: dvs. stati sa rezolvati probleme importante dintr-un spirit nobil lipsit de orice urma de interes personal!
Si eu care era sa va acuz de o oarecare frustrare!!!
In concluzie: data viitoare cand va bagati intr-o discutie sau atacati pe cineva ( absolut gratuit, de altfel) asigurati-va ca sunteti capabil sa duceti discutia pana la capat, cu argumente solide si nu cu fraze de tipul " eu sunt aici pentru ca-mi pasa de altii, iar tu ca sa pierzi timpul, ca nu ai ce face". Penibil........
@marcelinapopa:
RăspundețiȘtergereExtraordinara poveste! Observ ca PNL-ul isi confectioneaza din nou o poveste in ceea ce priveste un vot din categoria "Fara bun simt". Ceva de acest gen am auzit si in ceea ce priveste votarea lui B. Olteanu in cadrul BNR: "de fapt noi il vroiam pe Daianu, dar asa a iesit la vot". Nu vi se pare cam mare coincidenta? Despre "bun simt"...ce sa mai vorbim?!
PS. Sunteti cumva aceeasi persoana cu sotia domnului deputat PNL Octavian Marius Popa?
@Anonim
RăspundețiȘtergereDa, sunt sotia lui. Si totodata una dintre sustinatoarele domnului Funeriu, dupa cum se poate observa dand un search pe Google dupa termenii: marcelina popa funeriu (am scris un comentariu laudativ la interviul din Evenimentul Zilei) sau aruncand o privire pe postarea aceasta: marcelinapopa.wordpress.com/2009/10/13/un-excelent-ministru-al-educatiei/
Dvs. cine sunteti?
lol
RăspundețiȘtergereFelicitari
RăspundețiȘtergereAm terminat de urmarit, in sfarsit, dezbaterile din comisie. De la inceput pana la sfarsit, in mai multe etape :D. N-o sa fac decat doua-trei observatii pe marginea lor, din lipsa de timp:
RăspundețiȘtergere- din 20 de insi care au luat cuvantul, s-au facut de ras numai vreo 4 (intre care si presedintele comisiei, care a reusit sa ma scoata din minti);
- m-a surprins ca dl. Hardau v-a facut un repros, si anume ca va deziceti de sprijinul politic al PDL, desi va bucurati de el;
- cu exceptia lui Stroe Ionut-Marian, liberalii au pus intrebari ok, pe un ton ok;
- au fost doua abtineri, nu una: Cristian Topescu si cel care i-a tinut locul lui Robu (tot de la PNL; am impresia ca e vorba de Raimond Luca); daca doriti sa va convingeti, ascultati atent si cu volumul dat la maximum ce discuta social-democratele Burcau si Silistru,cam pe la momentul 3:34:45, fara a sti ca sunt inregistrate. Doamna Burcau considera, in mod extrem de comic, ca abtinerile celor doi liberali sunt niste "destrabalari" :).
- tot dna Burcau va pusese mai devreme o intrebare la care n-ati raspuns (din neatentie, presupun): "Puteti da 3 exemple legate de implementarea curriculumului centrat pe elev?"; ati dat exemple legate de altceva, de axarea pe competente.
Daca as fi fost acolo, eu v-as fi votat, fara doar si poate, dar stiti din ce cauza? Nu pentru ca aveti un CV impresionant, ci din urmatoarele:
- pentru ca noua lege a educatiei, cu care v-ati declarat pe deplin solidar, este o lege mult mai buna decat cea in vigoare (centrarea pe elev nu e o vorba goala, ea se reflecta, de pilda, in prevederile referitoare la evaluare - vezi aici: http://marcelinapopa.wordpress.com/2009/09/16/ce-spune-noua-lege-a-educatiei-despre-evaluarea-elevilor/ ; profesorul nu mai poate nota elevii in mod arbitrar - un pas enorm inainte!);
- pentru ca aveti, in plus fata de majoritatea politicienilor, entuziasm, pasiune, dorinta de a muta muntii din loc, toate combinate cu un intelect foarte bun si cu multa putere de munca.
V-as fi votat, dar v-as fi reprosat un lucru: nicaieri n-ati suflat vreo vorba despre criza economica, despre lipsa banilor. Pareti a fi desprins de realitate, chiar daca nu sunteti (oamenii aceia din comisie nu bateau in intregime campii!). Eu sunt sigura ca v-ati gandit la criza, dar n-ati pomenit nimic despre ea. Criza economica nu face imposibila aplicarea legii, dar impune niste constrangeri. De exemplu, pentru a schimba, asa cum propune legea, sistemul de evaluare a elevilor, este necesara instruirea profesorilor. Nu sunt bani pentru a instrui sute de mii de oameni prin programe obisnuite de perfectionare, dar sunt bani pentru a plati (bine!) cativa oameni realmente competenti care sa scoata o carticica in format electronic pe tema asta.
Criza nu dispare daca evitam sa vorbim despre ea. Ati vazut ca mai multi membri ai comisiei v-au pus intrebari privitoare la resurse (insuficiente pe timp de criza). Era mai bine daca deschideati dvs. insiva discutia pe tema asta. Poate ca votul final ramanea acelasi, dar nimeni nu v-ar mai fi putut reprosa lipsa de realism.
Iertati-ma pentru indrazneala de a va da sfaturi, dar cred ca ele va sunt cel putin la fel de utile ca obisnuitele comentarii de genul: "Dom-le, ce imbecili! Cum au putut respinge un om atat de valoros?".
of, ce greseli pot sa se mai faca totusi in tara asta. din ignoranta sau din rea vointa aproape ca nici nu mai conteaza... raul este facut. Ceea ce ma face insa sa pastrez speranta intr-o schimbare, sunt cuvintele dumneavoastra « rezultatul votului a avut darul să mă motiveze şi mai mult. Sunt convins că victoria e mai aproape decât credem » aceasta concluzie calma, pe cit de sfidatoare greselii pe atit de iertatoare ignorantei.
RăspundețiȘtergereDin acest moment penibil poate fi trasa concluzia ca armele de lupta sunt total diferite. Ceea ce adversarii dumneavoastra nu au inteles sau poate le-a fost frica sa inteleaga este ca votul lor nu va crea exclusivitate carierei dumneavoastra ci dimpotriva nu este decit un alt challange.
Trebuie sa-l depasiti pentru ca Romania are nevoie de educatie.
Cetatenii reprezinta una dintre resursele vitale ale unei natiuni.
Dar numai prin educatia lor, natiunea capata valoare si putere.
@ Marcelinapopa: multumesc pentru sfaturi. Nu am mentionat criza in totala cunostinta de cauza. 6% din PIB sunt suficienti bani pentru a face treaba (am studiat cele 650 de pagini din bugetul pe 2009 si daca vom cantari bine unde dam bani se pot face foarte multe lucruri). Mai mult, problema formarii cadelor didactice e o falsa problema: exista 3.5 miliarde de Euro pentru acest lucru, trebuie doar sa ii accesam! In ceea ce priveste constructia de gradinite exista programul cu BERD (lansat in 2005) prost gestionat de PNL si blocat de PSD... Educatia este parte a solutiei iesirii din criza si de aceea am refuzat sa vad lucrurile altfel. Lipsa banilor este o scuza a celor care nu au facut ce trebuie.
RăspundețiȘtergere@Daniel P. Funeriu
RăspundețiȘtergerePartea 1.
V-am urmarit si eu prestatia din Parlament cu foarte multa atentie. Cred ca v-as fi dat un aviz favorabil daca as fi fost acolo. Aveti capacitatea sa invatati si sa intelegeti problemele cu care se confrunta sistemul romanesc de educatie. Si unor astfel de oameni trebuie sa li se acorde incredere. Ati jucat jocul institutional, ati mers deschis in fata comisiei, ati incercat sa aveti un discurs simplu si care sa adune, nu sa dezbine, nu ati raspuns la provocari si la atacuri la persoana.... Sunt deci multe elemente pozitive care va recomanda, cred, ca un potential ministru interesant si util in momentele actuale.
In acelasi timp, imi permit insa sa mentionez ca, in ceea ce priveste calitatea raspunsurilor dvs., ar fi multe de ameliorat. Ma voi opri doar la trei aspecte critice si, ulterior, in functie de modul cum evolueaza discutia, poate le voi sublinia si pe celelalte.
In primul rand e vorba despre dificultatea de a va pozitiona in calitate de potential ministru, responsabil de patru domenii importante: educatie, cercetare, tineret si sport. De prea multe ori afirmati in inregistrare ca nu sunteti un specialist al unuia sau al altuia dintre aceste domenii. Din pacate, cred ca va aflati acolo in calitate de specialist in managementul fiecaruia dintre cele 4 domenii si al tuturor impreuna. O astfel de pozitionare ar fi implicat, intre altele, discutii mult mai documentate pe teme financiare. Sunt de acord cu faptul ca nici fondurile actuale (multe, putine) nu sunt cheltuite eficient. Din nefericire aceasta stare de fapt nu exclude abordarea profesionala a finantarii proiectelor pe care le aveti in vedere in fiecare din cele patru domenii ale ministerului dvs. Spuneti mai sus ca 6% din PIB sunt suficienti. De acord cu dvs., dar daca veti studia problemele cu care s-au confruntat alti ministri ai educatiei de dinainte, veti vedea ca nu intotdeauna ce este promis prin buget este si alocat. Intr-o perioada de criza cum e aceasta, cred ca o asemenea ipoteza nu e de ignorat.
Pe scurt: ascultand audierea, am avut senzatia nu ca va stiti foarte bine locul, ci ca vi-l cautati, intr-un mod inteligent, e drept. Oscilati intre statutul de cercetator, specialist de varf al unui domeniu stiintific, cel de persoana angajata politic si cel, foarte timid, de manager a patru domenii strategice importante. De multe ori incercati sa iesiti din incurcatura unor intrebari spunand ca aplicati legea. E o intentie foarte buna, dar mult mai interesant ar fi fost sa precizati cum o aplicati. Exemplele din cele patru domenii ar fi fost foarte importante aici.
@Daniel P. Funeriu
RăspundețiȘtergerePartea a 2-a
In al doilea rand este pozitia dvs fata de noile tehnologii, sau de Internet in general. Ca cetatean al lumii (cum va recomanda CV-ul), ati avut ocazia sa va confruntati cu diferite abordari sociale ale noilor tehnologii. Internetul e o sursa de informare, nu este sursa principala nici de invatare, nici de cercetare. Cu alte cuvinte, Internetul nu te invata nici CUM sa inveti, nici CUM sa faci cercetare. Intr-adevar Google te ajuta sa gasesti informatia utila (in conditiile in care "utilitatea" inseamna ca pagina web respectiva e accesata de cât mai multi utilizatori - cunoasteti, cred, principiile de indexare ale motorului Google). Google nu face o ierarhizare calitativa a informatiei. Pentru utilizatorii avizati ca dvs, fireste, Google permite foarte multe facilitati. Dar le permite, pentru ca stiti ce sa alegeti, posedati deja competentele care va permit sa filtrati informatia. Fac aceste precizari pentru ca tineretul romanesc e prea repede trimis astazi la Internet. Se uita faptul ca mai trebuie si ajutat sa stie ce cauta. Simplul fapt ca un copil ori un tanar sta in fata calculatorului toata ziua si ca uneori mai incearca sa epateze vehiculand informatii care-i sar in ochi nu este un argument ca respectivul tanar e si educat. E nevoie de o abordare pedagogica a internetului pe care cred ca ati intalnit-o atat in Franta cat si in Germania. Indiferent de societate, e drept ca Internetul face presiuni foarte mari asupra scolii de azi. In tarile dezvoltate, scoala se redefineste IMPREUNA cu Internetul, nu PARALEL si nici COMPLEMENTAR cu acesta.
@Daniel P. Funeriu
RăspundețiȘtergerePartea a 3-a
In al treilea rand este vorba despre directia principala spre care converg argumentele dvs. si anume performanta. Considerati ca orientarea spre performanta - ca e vorba despre cercetare, educatie, sport, etc - reprezita forma prin care sistemul de invatamant poate fi recredibilizat. V-as contrazice aici spunandu-va ca e vorba despre doua lucruri diferite si pe care, cred, ca nu ar trebui sa le amestecam. Orientarea spre performanta inseamna recredibilizare la nivel international in primul rand. Si avem nevoie de aceasta intr-o lume in plin proces de globalizare. Pe de alta parte, recredibilizarea sistemului de invatamant romanesc nu inseamna doar intarirea prestigiului international al acestuia. Aceasta recredibilizare, cred, trece in primul rand prin ridicarea nivelului mediu al educatiei, al cercetarii, al actiunilor pentru tineret si al sportului. Testele PISA nu-si propun sa evalueze performante, ci sa masoare nivelul mediu de competente. Stiti poate, un indicator important in PISA este gradul de dispersie al rezultatelor obtinute la test. Scolarii finlandezi sunt deci pe primul loc atat pentru scorurile ridicate obtinute cat si pentru faptul ca rezultatele acestora sunt putin dispersate. Cu alte cuvinte, nu exista un decalaj foarte mare intre cei foarte buni si cei de nivel mediu. Spre o astfel de abordare ar trebui sa ne indreptam si noi, in opinia mea.
In cercetare, de asemenea. E nevoie de o cercetare de varf, in cateva domenii, cum foarte bine ati subliniat in audiere. Nu avem bani sa ne risipim in multe domenii de varf la nivel international, insa trebuie sa ne afirmam la cel mai inalt nivel in cateva directii. Dar e nevoie si de alt fel de cercetare, de interes national, de interes regional (la nivelul Romaniei)si chiar local uneori.
In problema sportului, avem nevoie sa sustinem performerii. Ei sunt modelele, ei sunt mandria noastra. Dar in acelasi timp, suntem obligati sa cream cadrul in care copiii nostri sa se dezvolte armonios, sa fie sanatosi atat fizic cat si psihic. Iar practicarea unui sport la nivel de masa, fara a se avea in vedere doar performanta, e una din caile prin care se poate atinge un astfel de obiectiv.
In domeniul tineretului, in general, ar fi nevoie ca ministerul, intre altele, sa dezvolte proiecte care sa vizeze o mai buna coeziune sociala. In societatea romaneasca e actualmente un mare clivaj intre generatii. Criza se exprima si prin faptul ca nu se mai stie ce solutii de "purificare" sa se promoveze. Si atunci se pune pe umerii tinerilor intreaga schimbare ce trebuie efectuata. In entuziasmul lor, tinerii considera acest fapt ca o punere in valoare a lor insisi. De fapt nu e asa, eu cred ca e mai curand o deresponsabilizare a unora care nu mai stiu cum sa iasa din impas. Dezvoltarea unor proiecte in domeniul tineretului care sa permita o mai buna coeziune sociala in Romania ar fi, cred, mai mult decat necesara.
Chiar daca destul de critice, cele cateva remarci pe care le-am facut cred ca isi vor gasi in dvs un interlocutor "éclairé", cum spune francezul. Nu au fost comentarii facute cu rea intentie si sper ca ati inteles acest lucru.
www.parlamentunicameral.ro
RăspundețiȘtergereSimplu si la obiect.
Dle. profesor, la ce disciplina tehnica invata guvernantii cum se face trafic cu rachete de croaziera cu focoase nucleare ? Ca pentru a ascunde faptele si autorii, e mai usor, exista metota secretizarii informatiilor.
RăspundețiȘtergerehttp://www.sroscas.ro/site/
Domnule Daniel , prestatia dumneavoastra din emisiunea Nasul din aceasta seara cred (personal insotit de alte cateva zeci de pareri de profesori sau intelectuali) ca a fost si va fi un sablon de prestatie, un obiectiv prestational daca il putem numi asa, imposibil de atins de 99,99% dintre cei care calca in studiourile unei emisiuni TV intru sustinerea doctrinei politice din care fac parte. IMPECABIL! IMPRESIONANT! FELICITARI! Nu uitati Timisoara, va puteti baza pe tinerii de aici.
RăspundețiȘtergereDomnule Funeriu,
RăspundețiȘtergereLa fel cu ante scriitorul ( dl Popescu) v-am vazut la Nasu si mi-am zis..."asa ceva nu exista". Inteleg de ce v-au respins parlamentariii la votul consultativ . Ei joaca in alta liga. Ii dau perfecta dreptate domnului Calinescu, pe 8 Decembrie o sa va valideze toti.De frica. Altfel isi fac bagajele si fac Craciunul someri si bani de o alta campanie nu mai au mogulii, oricat respect ar vrea ei!
Intrebari:1. Dupa ce veti deveni Ministru , veti renunta la jobul din Munche? Daca nu, cum reusiti sa faceti naveta Munchen Bucuresti si sa excelati si acolo ( imi inchipui ca nu e usor sa conduci o echipa de cercetatorice lucreaza la un grant de 2 milioane de euro)
2. Ce e cu laserul de la Magurele ? ( e asa de ...extraordinar precum vorbeste domnul Presedinte BAsescu in campanie?Reactorul de acolo va fi dezactivat vreodata ? MAi masoara cineva radioactivitatea prin zona?Stiu ca nu aplicati pentru Mediu, dar la Cernavona, e safe enough?
Cristi C
M-am uitat pe site-ul lor si vad ca n-au inregistrarea emisiunii. N-o poate pune cineva pe youtube?
RăspundețiȘtergereLa votul de astăzi din Parlament am apreciat disputa în versuri. Parcă s-a ridicat un pic şi nivelul politicii, nu-i aşa?
RăspundețiȘtergereDomnule Funeriu,
RăspundețiȘtergereImi pare sincer rau ca dvs. si domnul Bogdan Aurescu nu ati ajuns in fotoliul de ministru. Cred ca ati fi facut multe lucruri bune.
Totusi, cred ca guvernul propus de dl. Lucian Croitoru nu era unul care merita votul de incredere al parlamentului din cauza unor personaje precum Pogea, Flutur si Berceanu.
Sper sincer ca dvs. si domnul Aurescu sa facei parte din viitorul guvern de dupa prezidentiale.
@Daniel
RăspundețiȘtergereDespre Adriana Saftoiu:
Sincer, nu inteleg de ce e atat de supralicitata aceasta persoana; in fond, nu s-a remarcat prin nimic altceva decat printr-o indiscretie halucinanta: imediat ce a plecat din postul de consilier prezidential de la Cotroceni s-a infiintat la TV unde a inceput sa povesteasca ce a facut pe la Administratia Prezidentiala si chiar si-a scos o carte de memorii, la cateva saptamani.
Inutil sa adaugam ca, imediat ce a plecat din serviciul presedintelui, s-a inscris in partidul care in acel moment era in conflict deschis cu acesta... excelent exemplu de "loialitate"...
O doamna cu reactii stupide si resentimentare - AS. Orice CV mentioneaza posturile refuzate, daca au o importanta majora (cum e cazul dvs.) Insist, pe propria raspundere: dna AS s-a prostit.
RăspundețiȘtergere@ Gabriel Preda
RăspundețiȘtergerePriviţi în urmă un pic... poate mai vedeţi câţiva consilieri "indiscreţi".
Nu ştiu de ce, dar "indiscreţia" a devenit un cuvânt de ordine în România. Cât timp două persoane sunt "casătorite" este obligaţia de a comunica, de a spune unul altuia şi cele mai ascunse secrete. La "divorţ", parcă este o obligaţie de a da secretele pe faţă, ba chiar şi de a inventa o mică/mare parte dintre ele.
De exemplu, domnul Guşă şi-a ridicat câteva procente pe o astfel de practică...
Totuşi, deşi probabil că domnia voastră aveţi impresia că foştii consilieri prezidenţiali vorbesc cu prea multă uşurinţă de întâmplări, bileţele de la premier şi alte alea, poate ar trebui să vă gândiţi şi la informaţiile rămase ascunse...
@Bibliotecaru
RăspundețiȘtergereConsiderati ca Gusa, Adriana Saftoiu si, la limita (de departe cel mai decent dintre cei care au povestit detalii dupa despartirea de Traian Basescu) au facut un lucru bun ?
Eu inclin sa cred ca totusi pozitia lui Cristian Preda e cea mai corecta (de a explica de fiecare data cand e intrebat despre detalii ale relatiei intre consilier si presedinte ca discretia in aceasta privinta e o cerinta a postului, care se extinde si mult dupa ce relatia se termina, prin despartire amiabila sau divort furtunos).
Relatia intre un consilier si presedinte e mai apropiata de cea dintre doctor si pacient sau duhovnic si credincios decat cea intre doi soti.
Asa ca aceasta comparatie pe care o faceti dumneavoastra (cu divortul intre doi soti) e mai degraba relevanta pentru gravitatea deviatiei pe care o constituie cazul unui Gusa sau unei Saftoiu decat pentru a caracteriza cu adevarat evolutia normala a relatiei dintre consilier si consiliat.
errata (la limita: era Andrei Plesu)
RăspundețiȘtergereDomnule Funeriu, am imaginat o structură metastabilă de guvern. Ce ziceţi de soluţia aceasta?
RăspundețiȘtergereBine ca nu toti romanii sunt asa... pacat ca marea majoritate este asa, ca domnii parlamentari, multi profesori universitari, care nici macar nu stiu sa articuleze si sa acorde gramatical cuvintele. Trist pentru dumnealor. Mult succes si curaj, domnule Funariu!
RăspundețiȘtergere@ Gabriel Preda
RăspundețiȘtergerePriviţi cred numai unilateral problema, pentru că domnul Cristian Preda nu s-a despărţit şi de Traian Băsescu ci doar de poziţia de consilier. Ar trebui să vă întoarceţi să priviţi şi din poziţia consilierului.
Ce înseamnă un consilier? Este un om care stă lângă preşedinte, triază informaţiile pe un anumit domeniu şi, din poziţia de specialist, recomandă preşedintelui soluţiile posibile şi, eventual, soluţia optimă. Poate nu este adevărat, personal eu aşa gândesc funcţia unui consilier. Dacă se întâmplă să greşesc, rog să fiu iertat.
Mai departe. Ce anume este secret (de serviciu, eventual de stat) în activitatea de consilier. Evident, sunt secrete informaţiile cu caracter secret de stat care parvin preşedintelui, cum ar fi informările SRI, a celorlalte servicii de informaţii, chiar şi informările ministerelor şi ale premierului. Pentru aceasta consilierul ar trebui să aibă avizul (certificat) ORNIS. Pot fi secrete raţiunile pe care preşedintele, prin intermediul consilierului, le urmăreşte în momentul în care angajează o soluţie sau alta.
În acest context, eu nu cred că domnul Guşă, doamna Săftoiu, domnul Pleşu, alţi consilieri, fie prezidenţiali, fie de campanie, fie chiar şi simpli colaboratori, au divulgat astfel de secrete catalogate ca secret de stat sau secret de serviciu.
Se pune însă problema de loialitate, pentru că este evident că prin micile dezvăluiri car enu sunt de fapt secrete, domnul Guşă, doamna Săftoiu, nu manifestă o loialitate faţă de domnul Traian Băsescu. Întrebarea se poate formula, după părerea mea, ar trebui să fie loiali foştii colaboratori şi consilieri după despărţirea de fostul şef? Dumneavoastră ce credeţi?
@D. Funeriu
RăspundețiȘtergereCe se intampla? Ati ramas incremenit in postul asta despre audierea din parlament?
Parca spuneati ca rezultatul audierii v-a motivat si mai mult. Daca sunteti chiar pasionat de restructurarea invatamantului romanesc, cateva subiecte pe aceasta tema nu ar strica. In definitiv poti face lucruri bune in acest sens si din alt ipostaza decat cea de ministru.
PS Despre ps-ul dvs: chiar daca "scuza" doamnei Saftoiu despre votul negativ este trasa de par ( in ceea ce o priveste) totusi exista ceva adevar. Nu-mi amintesc sa fii vazut in vreun CV mentiunea " post refuzat in locul X". Evident, depinde si de CV si de candidat si de postul vizat. In orice caz, daca asta este inca acceptabila ceea ce m-a surprins extrem de neplacut a fost faptul ca ati mentionat si salariul ce vi se oferea.....
Dar evident, fiecare este liber sa scrie ce vrea in Cv-ul sau asa cum cititorii sunt liberi in aprecierea lor.
Şi pentru că nu ai bască!!! Ce, nu-i clar!?
RăspundețiȘtergereIlinca o fi devenit "accroc" la postarile de pe acest blog... noroc ca acest tip de abuz nu est periculos pentru sanatate, dar totusi este pacat sa fii "accroc" la ceva ce dispretuiesti cu atita inversunare .....sau o fii vreo forma de masochism???
RăspundețiȘtergere@Anonim,
RăspundețiȘtergereOricum, nu strica un accroc in valul acesta de compasiune.
Ajuta in a vedea lucrurile asa cum sunt si nu cum par a fi.
PS Nu-i vorba de dispret, pur si simplu gasesc "purtarea" unora o sursa de amuzament! Si, recunosc, ma amuz.....
PPS Cat priveste "abuzul", cum nu am postat timp de vreo saptamana cred ca sanatatea mea nu este in pericol. Oricum, multumesc ca va preocupati in acest sens. Dar in afara de a critica nu aveti nimic de spus despre subiectul respectiv? Sau va prezervati sanatatea negandind prea mult?
Tradatorii si dusmanii natiunii romane au ajuns in parlament, nu ma mira rezultatul votului, era previzibil. Ei lupta pentru inteesele personale si de partid, si daca acestea nu coincid cu interesele natiunii romane, se voteaza impotriva acesteia. Sa va dea Dumnezeu inteleptciune si sa nu cadeti in capcana orgoliului
RăspundețiȘtergerece sa va spun..sunteti de toate aici.Sunt mai in varsta decat voi.CATIVA AU DREPTATE...Dar intelectualii de care vorbiti, m-au deezamagit total.NU CRED IN C.PREDA CA INTELECTUAL SI NICI IN ALTII DIN PDL..VOI NU VA DATI SEAMA CE VORBITI..Daca stai cu un neintelectual si-l accepti ca lider, sa NU MA MAI NUMESC INTELECTUAL COPII..STITI DESPRE CINE E VORBA..S-a facut rau mult acestei tari, dar mai mult ca acum niciodata..
RăspundețiȘtergereS-a dat faina si zahar pentru pensionarii din CAP,INAINTE DE VOT..TINERII DIN TIMISOARA SUNT ALATURI..Ce VINE,DOAMNE IN URMA NOASTRA?Pragmatismul de a ajunge undeva?PACAT.. DE ;ANONIMUS 9..astept comentarii
RăspundețiȘtergere