Update: "The masters of light" si o mare realizare pentru cercetarea din Romania
Miine se decerneaza premiul Nobel pentru fizica. Predictii?
A propos de predictii, un post foarte interesant aici despre cine pe cine a propus la Nobel.
Tot in legatura cu fizica, reiau mai jos o stire pe care am primit-o de la Dl Daniel Ursescu pe grupul de discutii Ad Astra. Cred ca este cea mai mare realizare pentru stiinta din Romania de dupa 1989. Cind eram in Parlamentul European am luat pozitie asupra unei propuneri pentru un cadrul legal pentru Infrastructurile Europene de Cercetare, luare de pozitie pe care o gasiti mai jos. De asemenea stiu despre sustinerea de care acest proiect s-a bucurat la Presedintia Romaniei. Este, pana la urma, un succes national de care trebuie sa ne bucuram.
Pe 1 octombrie 2009 s-a ajuns la o intelegere intre membrii proiectului Extreme Light Infrastructure (ELI) si mai ales intre Cehia, Ungaria si Romania cu privire la gazduirea unor facilitati laser ce vor face impreuna parte din infrastructura ELI. Din partea romana, negocierile au fost coordonate de dl. Marius Enachescu de la ANCS. Stirea s-a difuzat pe Reuters.
http://www.reuters. com/article/ scienceNews/ idUSTRE590598200 91001
Romania intentioneaza sa investeasca mai multe zeci de milioane euro (din fonduri structurale) in constructia unui sistem laser cu pulsuri ultrascurte si ultraintense in Magurele. Investitia si constructia urmeaza sa inceapa in 2011, atunci cand se incheie proiectul FP7 ELI-Preparatory Phase ce stabileste detaliile functionarii acestei infrastructuri.
Site-ul ELI:
http://www.extreme-light-infrastructure.eu
Mda, inteleg ca decernarea premiilor Nobel in fizica este un bun prilej de autolauda... ceea ce-mi confirma, din pacate, impresia mea cu privire la unii care debordeaza de prea multe citari de liste cu premii Nobel.
RăspundețiȘtergereSi care a fost exact sustinerea de la Presedintie? Si de ce nu s-a incercat maximizarea sanselor unui europarlamentar asa destoinic de a fi reales?
Presimtirea mea e ca anul acesta premiul Nobel pentru fizica va fi pentru munca experimentala.
RăspundețiȘtergereIn alta ordine de idei e intr-adevar o veste foarte buna derularea ELI in Romania. Partea proasta in viziunea mea este concentrarea marilor proiecte si centre de cercetare in Bucuresti. Cred ca ar trebui sa aplecam urechea la experienta germana de dupa unificare si modul in care au incurajat infintarea de institute mai ales in est. Cred ca o distributie a facilitatilor de cercetare in Romania ar duce la cresterea nivelului general in cercetare si educatie. Iar aceasta investitie probabil se preta la o investitie de tip dublare finantare de catre statul Roman cu cererea expresa de relocare a facilitatiilor.
Bineinteles ca ar fi fost mii de scandaluri pe treaba asta ... dar mai important e viitorul, nu prezentul.
@Costin Sandu
RăspundețiȘtergereDomnule, tot respectul pentru iscusinta cu care va atacati adversarii !
In domeniul dumneavoastra (comentariul anonim pe bloguri in favoarea unui anumit partid) sunteti un adevarat profesionist.
@Costin Sandu
RăspundețiȘtergerePacat ca o asemenea valoare e atat de prost rasplatita ...
Nu sunt specialist in acest domeniu, totusi in timpul post-doc-ului am lucrat la NERL (Miya laboratory), unde unul din laboratoare am retinut ca realizase inca din anii '97 pulsuri de ordinul TW, cu durata de cca. 10 fs, profesorul se numea Uesaka.
RăspundețiȘtergereAici e un link: http://www.ingentaconnect.com/content/els/01689002/2000/00000455/00000001/art00722
si altul:
http://books.google.com/books?id=-loOma1tYCwC&pg=PA301&lpg=PA301&dq=uesaka+laboratory+NERL&source=bl&ots=ukjs9QXmj5&sig=h2H3B8qj9q_3cjNzpIbKWkOX4wk&hl=en&ei=nTvKSsKnGs_P-Qa81OA3&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1#v=onepage&q=uesaka%20laboratory%20NERL&f=false
Domnule Gabriel Preda,
RăspundețiȘtergereSe pare ca si dv si dl Funeriu ati fost si chiar ati lucrat in Japonia. Ma mira faptul ca il numiti pe dl Funeriu "adversar" - domnia sa nu e perceput de mine ca "adversar", ci ca posibil interlocutor.
Nu ascund faptul ca il voi vota pe dl Crin Antonescu - din lipsa de alternativa. Nu ascund faptul ca am, prin traditie, profesie si vocatie, inclinari catre liberalism. Ceea ce - poate gresesc? - ati sustinut sau sustineti si dv si dl Funeriu. Asta nu inseamna ca sunt fanatizat, orbit si aplaudac al vreunui partid. Nefiind inrolat, sunt liber. Eu CHIAR NU SUNT inrolat. Spre deosebire de dl Funeriu si - cine stie? - si dv. Asta se vede. Dv aveti groaza de a pune degetul pe rana, de a aborda problema nepotismului, a duplicitarismului, a favoritismului, a incuscririi care domina viata PDL. Este adevarat, aceasta este problema multor partide, inclusiv PNL, iar eu nu am nici o problema sa vad si sa recunosc acest aspect. Spre deosebire de mine, insa, dv abordati eventual aceasta problema in mod selectiv si discretionar, avand orbul gainii fata de propriul dv partid si mai ales fata de ceea ce-l diferentiaza radical de celelalte partide. PDL, spre deosebire de celelalte partide, este un partid cladit de un om exclusiv pentru propriul interes al omului respectiv si al apropiatilor sai. Este cladit inteligent si de impact (cu atat mai nociv), e un partid viu - aici seamana cu PSD - dar dintr-un punct de vedere este identic cu partidul lui Voiculescu. In momentul disparitiei politice a leaderului partidului, PDL va diparea ca entitate, iar membrii se vor redistribui. Iar asta va spune cineva care e mai bine rasplatit pentru faptul ca spune ce crede, liber si fara constrangeri, decat a fost vreodata dl Funeriu, atunci cand facea activitate propagandistica tinichigereasca pentru Basescu la Parlamentul Europei pe 15000 firfirici pe luna.
p.s. N-as vrea ca Lucian sa creada ca e vreo legatura cauza-efect intre premiul Nobel pentru fizica si activismul de partid al unor cercetatori japonezi. Lucian, chiar nu e nici o legatura! Ce am scris a fost un raspuns la cele scrise de Gabriel Preda. Oricum, Gabriel ma considera troll, dar nu ma respecta ca atare si nu se abtine sa-mi scrie. Trollul trebuie ignorat. Ceea ce ar trebui sa fac si eu cu fatalitatea parazitara Basescu.
RăspundețiȘtergere@Costin Sandu: Va multumesc mult domnule pentru grija deosebita pe care o purtati opiniei pe care as putea-o avea.
RăspundețiȘtergereCa si co-cititor pe acest blog va marturisesc ca ajung aici pentru a afla noutati si opinii despre situatia educatiei si cercetarii in Romania. Postarile care nu se inscriu in sfera cercetare/educatie nu ma atrag. La fel si comentariile care nu au legatura cu educatia si cercetarea.
Din acest motiv vreau sa va anunt ca de acum inainte o sa recurg la filtrarea oricarui comentariu al dumneavoastra care nu are legatura cu postul originar si nu se refera la educatie sau cercetare.
@Lucian
RăspundețiȘtergereStiu ca postarea dvs. nu-mi era adresata dar marturisesc ca m-a apucat un sentiment de compasiune ( pentru dvs) citind frazele"
"""Ca si co-cititor pe acest blog va marturisesc ca ajung aici pentru a afla noutati si opinii despre situatia educatiei si cercetarii in Romania. Postarile care nu se inscriu in sfera cercetare/educatie nu ma atrag. La fel si comentariile care nu au legatura cu educatia si cercetarea."""
Nu stiu cu ce va ocupati dar dati dovada de mult infantilism. Indiferent ca sunteti in tara sau nu, daca urmariti cat de cat noutatile ( chiar si cele strict legate de educatie si cercetare) ar trebui sa stiti ca starea actuala a cercetarii si invatamantului are ( din pacate) mare legatura cu politica. Si situatia dezastruoasa la acest capitol se datoreaza lipsei de interes a celor ce ar fi trebuit sa se preocupe de aceste probleme. Ministri si comisii s-au tot perindat , si-au tot dat cu parerea dar situatia este cea care este. De ce?
Sunt mari sanse sa aflati daca nu va astupati urechile.
Daca intelegeti bine, daca nu......urmariti strict discutiile care va "intereseaza".
Scuze pentru stilul abrupt. Puteti sa-l ignorati, ca si postarea mea.
@lucian
RăspundețiȘtergereImi pare foarte rau. Dar asta-i viata.... Se pare ca esti incremenit in proiect (politic).
Vezi ca am scris ceva legat de nobelismul medical romanesc, daca te intereseaza.
p.s. incearca pe viitor sa eviti introducerea inutila si suparatoare a prepozitiei "si", utilizand sintagma "ca si"... asta doar daca vrei sa ai un scris ceva mai jucaus!
@Costin Sandu
RăspundețiȘtergereSa lasam membrii PDL sa se ingrijeasca de aceasta sumbra perspectiva (ca odata cu liderul va disparea partidul) si noi sa ne ocupam de propriile probleme.
Noi adica cine? Vorbiti in numele dv. Ori credeti ca n-am avut dreptate cu premonitia mea?
RăspundețiȘtergere@Ilinca: va multumesc pentru remarca. Nu va bazati impresia doar pe baza comentariilor facute aici. Daca dati click pe numele meu ajungeti pe blogul meu unde am mai multe articole despre cercetare si educatie. Va las pe dumneavoastra sa hotarati daca e vorba de infantelism sau proasta informare in cazul meu. Bineinteles ca nelucrand in Romania nu aflu toate barfele pe care probabil le-as afla lucrand intr-un institut sau universitate romaneasca.
RăspundețiȘtergere@Costin Sandu: Este vorba doar de politica mea personala, in care s-ar putea intr-adevar sa fiu incremenit. Am citit remarcile legate de nobelismul romanesc si trebuie sa va reamintesc ca exista o serie de premii Nobel care au fost cel putin puse sub semnul intrebarii. Si va multumesc pentru recomandare.
Nu, nu e vorba de infantelism, ci de infantilism! Simpla corectie, nu ma luati in serios...
RăspundețiȘtergere@Costin Sandu
RăspundețiȘtergereNoi, adica dumneavoastra si cu mine, nu suntem membri PDL.
@Costin Sandu
RăspundețiȘtergereDar avem optiuni politice diferite. Eu o respect pe a dumneavoastra. Nu o aprob, doar o respect.
Nu puteti s-o respectati daca nu sunteti de acord cu ea. Poate ma respectati pe mine (sau nu) dar in nici un caz optiunea mea politica. Eu l-as putea respecta pe Funeriu ca fizician (sau, asa cum ar scrie Lucian si sper sa n-o mai faca - "ca si fizician) daca nu l-as vedea ca e inrolat politic mai mult decat niste bieti chibiti de bloguri si forumuri, asa cum suntem noi doi. Si - mai rau - din unghiul din care il vad eu, al dracului de rau inrolat. De parc-ar fi prost, dar nu e. Atunci de ce?
RăspundețiȘtergere@Costin Sandu
RăspundețiȘtergereNu toti putem atinge perfectiunea profesionala si limpezimea ideologica, ca dumneavoastra. Pe o scara de la 1 la 10, probabil ca nu ma ridic mai sus de 2 ... sper insa ca Daniel Funeriu sta ceva mai sus decat mine... cat ii dati ... 4, 5, 6 ?
@Lucian
RăspundețiȘtergereMi-am aruncat o privire pe blogul dvs. ( regret dar nu am avut timp sa citesc mare lucru); acum va inteleg mai bine atitudinea ( se pare ca-i foarte "la moda" sa iei atitudine!!!).
Faceti niste confuzii intre cercetare, a face cercetare si a vorbi ( scrie) despre cercetare. Am remarcat ca sunteti doctorand ceea ce oarecum explica infantilismul de care dati dovada. Nu o luati ca pe o insulta, este doar o remarca. Incerc sa va explic: cand esti doctorand nu ai cine stie ce responsabilitati si griji decat cele legate strict de doctoratul tau. Ca sa intelegi ( vorbesc in general, nu ma refer la dvs.) ce inseamna cu adevarat cercetarea trebuie sa fii "pe picioarele tale", sa-ti alegi singur subiectele de cercetare, sa cauti singur finantari pentru proiecte, organizare de conferinte, invitati, etc. Si asta, va asigur, da o cu totul alta perspectiva asupra cercetarii decat statului de doctorand ( evident, un pasaj de neevitat).
Cat priveste a lucra sau nu in tara, normal ca cineva care traieste realitatea mioritica vede diferit situatia fata de cineva care lucreaza, studiaza etc in afara tarii. Dar poti sa ai o ideea cat de cat clara despre invatamant-cercetare ( ce se intampla in tara) chiar si de la 10 mii de km. Aveti fosti colegi, cititi ziare, bloguri etc. Si mai ales ganditi.
Asa ca ar fi trebuit ( inca nu-i prea tarziu) sa remarcati ceea ce v-am spus deja: ca este o legatura foarte puternica intre politica si politica cercetarii.
Nu intamplator s-a ajuns in sitatia actuala avand in vedere promovarea mediocritatii pe toate planurile, declaratiile presedintelui despre invatamant, politicienii- universitari pe care-i avem, agramatii alesi la alegerile europene ( asa...sa vada toata Europa ce modele avem) si inca o mie de lucruri de acelasi gen.
Nu intelegeti sau nu vreti sa intelegeti legatura ? Foarte bine, dar realizati ca in acest context ceea ce scrieti dvs. despre cercetare nu are nici o legatura cu realitatea. Negati evidenta, deci ce poate iesi din asta?
Depinde, dle Preda, daca dl Funeriu are pile la Basescu, eu zic sa-i dam 10! Desi nota asta e reservata doar pentru Eba...
RăspundețiȘtergere@ilinca: va recomand sa cititi mai mult si abia apoi sa trageti o concluzie. Prima impresie nu e reprezentativa.
RăspundețiȘtergere@Costin Sandu
RăspundețiȘtergerePai se poate, domnule Sandu ? Toata ziua il criticati pe Basescu, dar cand e vorba de "luat atitudine" de facut ceva, tot la el alergati sa faca treaba in locul dumneavoastra ?
Hai, curaj, scrieti ce ganditi ... ce nota primeste Funeriu, de la dumneavoastra ?
@Lucian
RăspundețiȘtergereFrazele de mai jos sunt suficiente ca sa-mi fac o parere, presupunand ca parerea mea despre dvs. are vreo importanta, ceea ce ma indoiesc. Daca am scris ce am scris a fost mai mult pentru alti cititori cu aceleasi idei ca ale dvs. dar mai deschisi spre cunoastere.
"""Ca si co-cititor pe acest blog va marturisesc ca ajung aici pentru a afla noutati si opinii despre situatia educatiei si cercetarii in Romania. Postarile care nu se inscriu in sfera cercetare/educatie nu ma atrag. La fel si comentariile care nu au legatura cu educatia si cercetarea."""
PS Vad ca cei de la "science.thomson" ( site-ul cu pronosticurile Nobel) s-au inselat total in privinta fizicii.
RăspundețiȘtergereFoarte bine, ca oricum au capiat pe toata lumea cu bibliometria lor!
@Daniel Funeriu
RăspundețiȘtergereIn interventia dvs. la PE, ati grupat in 3 puncte sugestiile dumneavoastra; in privinta pct. 3, ce mecanisme de implicare a sectorului privat ave(a)ti in minte ?
@Gabi Preda
RăspundețiȘtergereNu fug nicidecum la Basescu, ca doar nu ma cheama Boc! Funeriu ia 10 din partea mea daca se lasa de politica sau daca ne face o surpriza si in acest domeniu. Acum sa n-o-ntoarceti ca la Ploiesti si sa spuneti ca parerea mea de fapt nu conteaza, dupa ce mi-ati cerut-o cu atata insistenta!
p.s. Iar pe Beha sau Blega sau cum si-o mai fi zicand buzata taichii o pun sa repete anul la Bamboo, ca acolo-i mai utila si mai independenta!
Adica, in acelasi ton cu al dv, ii dau 10 lui Funeriu daca INTR-ADEVAR ia atitudine, iar nu imita doar blegos atitudinea luata exclusiv verbal si populist de un smecher care isi rezolva familionul si mogulionul "de bine" pe aripi de partid stanga-dreapta.
RăspundețiȘtergere