Pe cine ar fi bine sa trimita Timisul in Parlament?
Mă simt oarecum obligat să scriu despre alegerile din Timiş, fie şi din respect pentru cei 17% care mi-au acordat votul în 2014. Cu menţiunea că niciodată nu voi mai cauta sa am vreo funcţie publică în România.
Să ne uităm la aceste alegeri de jos în sus, pornind de la interesul oamenilor, dar şi de sus în jos: să ne limităm, totuşi, la scenariile fezabile politic.
Mai inainte cateva lucruri din culisele politicii. Importante pentru voi, cititori, dar si pentru cei care vor fi alesi, majoritatea pentru prima data. Viitorilor alesi, le spun : nu uitati ca exista viata si dupa alegeri. Nu va injurati, nu va atacati sub centura. Aveti suficient spatiu de diferentiere pentru a nu fi nevoie sa intrati in zone ale limbajului suburban. In politica toata lumea trebuie sa discute cu toata lumea: construiti poduri, nu le daramati. S-ar putea sa ajungeti la guvernare in cea mai improbabila formula, s-ar putea sa va aliati pentru o anume cauza chiar daca veti fi unii la putere altii in opozitie. Nu uitati ca e, totusi, judetul Timis. Adica civilizatie. Tin minte ca in campania 2014 am solicitat competitorilor un « pact al decentei » in campanie. Nu ar fi rau ca toate partidele sa il semneze acum. Niciodata nu e prea tarziu.
Sa vedem acum care ar fi in mod ideal repartizarea mandatelor, avand in vedere oamenii de pe liste. Pe majoritatea ii cunosc foarte bine.
Cred ca de la PNL ar fi util sa intre in Parlament Marilen Pirtea, Ben Oni Ardelean, Pavel Popescu si Liliana Onet. Inteleg ca mai e pe lista si Maia Barna, ea ar avea loc oricand in Parlament, dar din pacate va fi greu avand in vedere configuratia actuala.
E un semnal bun al PNL faptul ca a incredintat conducerea listei lui Pirtea, ca dovada de atasament pentru Timisoara universitara. Marilen Pirtea, dincolo de tineretea lui, e un om care a facut lucruri bune la UVT. S-a luptat sa castige universitatea, a incurajat oameni tineri si a obtinut rezultate. A organizat impecabil conferinta nationala a diasporei stiintifice, sa vedem cum valorifica asta pentru universitate. Nu e viciat de politica de Dambovita, e moderat, are experienta in conducerea universitatii, una peste alta e clar valoare adaugata. Cred ca are potential de ministru, va depinde de el cu ce tolba de voturi ajunge in Parlament. Daca PNL Timis revendica o pozitie de ministru, pe baza rezultatelor, nu vad cine altcineva din judet ar fi calificat pentru ea.
Ben Oni Ardelean e un om de teren, cu retele si cunostinte multe, disponibil, e foarte important in munca unui partid serios. Pavel Popescu e surpriza pozitiva a acestor alegeri in Timis. Dinamic, onest, credincios, bine intentionat, bine relationat, gandire sanatoasa, duce inca lipsa de experienta; este insa preferabil sa nu ai experienta politica a ultimilor 26 de ani din Romania. Daca e inteligent si gestioneaza bine maturizarea garantez ca va fi un redutabil parlamentar, pe care nu va fi o idee buna sa il supere cineva. Pe dna Onet nu o cunosc prea bine. Ca fost subprefect cunoaste Timisul ca pe buzunarul ei, iar din ce posteaza pe facebook o vad ca un politician apropiat de oameni si cu o excelenta relatie cu Bucurestiul, un atuu semnificativ. Regret ca in aceasta ecuatie e posibil sa nu mai fie loc pentru Maia Barna, care atunci cand era parlamentar a avut o activitate extraordinara. Stie, vrea, poate si are o personalitate foarte agreabila. O vad totusi pe un post de secretar de stat la munca sau chiar la educatie, pe probleme sociale. Cred ca dl Draganescu de la liberali ar trebui « reciclat » pe o functie, are experienta, e loial si curajos.
Pe cei de la PSD nu ii cunosc. Ar fi important sa trimita trei deputati in Parlament, dintr-un motiv simplu : in orice circumstanta PSD va fi un partid puternic. In consecinta e bine ca Timisul sa aiba o oarecare reprezentare la nivelul PSD, chiar daca nu cu putere de decizie si influenta. Grindeanu pare sa fie un soi de noua generatie PSD, nu sunt deloc convins de valorile ei, trebuie insa sa fim realisti : Romania nu se va moderniza cat timp PSD nu se va moderniza, pentru ca PSD va fi puternic in orice situatie : la putere sau in opozitie.
Mai raman trei locuri la Camera Deputatilor. Cred ca USR si PMP vor intra in Parlament, ALDE nu. UDMR sigur va intra dar asa cum arata algoritmul de distribuire al mandatelor nu cred ca UDMR Timis va prinde un loc. Dinamica politica actuala arata ca USR si PMP isi vor imparti, cel mai probabil, mandatele care raman.
La PMP lista a fost curatata de doua personaje care sa ratacisera pe-acolo, actuala lidera PMP, Roxana Iliescu, dand dovada de multa perseverenta, putere de lupta si abilitate pentru a reusi, in final, sa intocmeasca o lista mai buna decat se asteptau multi. Avand in vedere ca Roxana Iliescu a reusit sa tina organizatia unita, sa ajunga vicepresedinte CJ si sa isi impuna oamenii pe liste, a dovedit ca trebuie luata in considerare in orice ecuatie politica viitoare. Cu atat mai mult daca PMP intra in Parlament. Iar cine crede ca « vechii » UNPRisti nu vor trage la caruta PMP se insala : oamenii de la baza nu iubesc looserii, deci nu cred ca poate fi vorba de loialitate in boicot fata de cei doi care nu mai sunt pe liste. Miscarea surpriza facuta de Cornel Samartinean in speranta pastrarii locului in Parlament poate lesne fi justificata prin prisma faptului ca acesta este, conform unei analize a Camerei Deputatilor, cel mai bun parlamentar de Timis. Si are, asadar, argumente sa se simta nedreptatit de absenta de pe un loc eligibil la PNL. Fiind vechi PDList, e si asta un argument. Nu imi dau seama de forta lui de tractiune in PNL pentru a cantari in ce masura pierderile electorale ale PNL vor fi semnificative (concomitent cu castigurile PMP) in urma plecarii sale. Dl Dugulescu aduce experienta parlamentara si politica semnificativa, chiard daca scorul sau la primarie nu a fost enorm. L-am cunoscut indeaproape cand era deputat in doua ocazii limita. A cantarit si a actionat corect. Miza e mai mare acum, organizatia pare mai sudata, presupun ca va trage mai tare. Nu cred ca locul 3 (Roxana Iliescu) este eligibil, cu toate ca as vrea sa vad o femeie hotarata din Timis in Parlament. Cred ca ar fi fost bine ca Roxana Iliescu sa fie pe locul 1, dar stiu ca in pofida dorintelor apasate « de sus » ea a preferat sa ramana la CJ. Ma felicit ca am sprijinit-o si incurajat-o cand a fost cazul.
Il cunosc bine pe Catalin Drula de la USR. Nu am nicio rezerva in a spune ca e un om care trebuie sa fie in Parlament. Chiar daca il cunosc pe Nicusor Dan de la 16 ani, am avut mari rezerve in ceea ce priveste USR ca structura politica. Daca ne uitam insa la fapte, este remarcabil ca USR a livrat : a adus pe locuri eligibile foarte multi oameni care au avut succes profesional in viata reala, au reusit, cu cateva exceptii, sa tina veleitarii departe, si nu au cazut in capcanele tipice oricarui inceput. Drula e o foarte buna alegere. Parcurs educational foarte bun, profesional si mai bun. A fost consilierul pe probleme de infrastructura al premierului si, pentru cunoscatori, ministrul de facto al transporturilor. Majoritatea proiectelor deblocate de Guvernul Ciolos i se datoreaza lui. Intr-un eventual guvern condus de Dacian Ciolos postul de ministru al infrastructurii i-ar reveni natural. Nu este tipul clasic de politician, am decelat in el partea buna a atitudinii de Bucuresti. Nu stiu cum va fi primit la Timisoara. Sper ca, inteligent cum e, va intelege repede fluxul energetic particular al orasului nostru si se va adapta. Nu il cunosc pe candidatul de pe locul 2, Radu Lupan, cert este ca, precum Catalin Drula, a avut o activitate profesionala reala, nu a fost vanator de sinecuri.
Iata asadar ca Timisul este intr-o conjunctura buna : daca PMP si USR fac pragul, atat Catalin Drula cat si Roxana Iliescu vor avea un cuvant greu de spus pe scena nationala a partidelor lor respective. Adaugata Alina Gorghiu, ar insemna trei din patru partide in care conteaza oameni grei din Timis. Potentialul este de doi ministri (Drula si Pirtea) daca guvernul este condus de Dacian Ciolos si zero ministri daca guvernul este condus de PSD.
In concluzie, daca locuitorii Timisului si-ar da votul astfel incat PNL sa aiba 4 locuri, PSD 3, PMP si USR impreuna 3 locuri, cred ca reprezentarea judetului prin Pirtea, Ardelean, Popescu, Onet (PNL), Dobra, Simonis, Pau (PSD), Drula (USR), Samartinean (PMP) si Lupan (USR) sau Dugulescu (PMP) ar fi o reprezentare buna. Cu doar o femeie din 10 ar fi o delegatie cam prea masculina, dar cred ca doamna Onet, le-ar face fata cu brio.
La Senat, desi sunt doar patru locuri, lucrurile sunt mai complicate. Din cauza candidaturii presedintei PNL, dna Gorghiu. Referitor la ea, sunt de spus urmatoarele : cea mai mare greseala a contracandidatilor si a presei ar fi sa-i sara in cap pe motiv ca nu e din Timisoara. Nu discut faptul ca situatia e identica si la altii, dar trebuie spus clar : Timisoara nu a dat politicieni de top in ultimii ani, care sa poata sa conteze la nivel national. Faptul ca presedintele unui mare partid candideaza la Timis e un lucru important pentru judet. Nu faceti asadar greseala sa poluati campania cu acest atac facil si care nu va va aduce niciun vot in plus. Mai degraba as gasi un mijloc de presiune politica asupra ei (si daca e inteligenta il va initia chiar ea) astfel incat sa fie obligata sa isi ia angajamente publice ferme pentru judet, si sa demonstreze ca nu a venit numai in trecere.
Subliniez ca in ciuda eforturilor mele din perioada ministeriatului de a ma apropia de liberali (buna relatie pe care o am cu dl Robu e marturie), nu am avut o relatie buna cu dna Gorghiu la acel moment. Ar fi fost si greu: ea provenea de la Universitatea Cantemir, eu din laboratorele unui laureat Nobel. S-a lasat tentata de facilitatea atacurilor populiste la adresa mea (imi amintesc ca, odata, din politete, am adaugat cu penita cateva cuvinte agreabile in raspunsul ministrului la o intrebare parlamentara a carei autoare era si, in loc sa aprecieze gestul, l-a mistocarit public). As fi putut da un link la articolul de pe blogul ei cu acest incident, dar pacat ca ajunsa predesinte de partid si-a sters blogul. Dar am iertat-o, pentru ca, sa zicem, asa a fost conjunctura uselista de atunci iar acum pare ca a inteles. Cum politica este despre viitor nu despre trecut, mi-a devenit chiar simpatica de cand apara cu indarjire bucati ale legii educatiei date de mine, dupa ce au fost masacrate de PSD. Astept cu nerabdare momentul in care copilul sau va merge la clasa pregatitoare si va spune public ca a fost o excelenta idee. Si cred ca i-as face chiar campanie daca as auzi-o public sa spuna exact ceea ce a spus candidatul PNL la functia de premier, dl. Ciolos, si anume ca Legea educatiei in varianta originara e foarte buna.
Chiar daca nu e cel mai vizionar lider de partid, e in ton cu cerintele politice ale momentului si are uriasul merit de a fi tinut partidul impreuna. Cine o subestimeaza face o mare greseala. Primii care ar trebui sa inteleaga importanta unui scor bun, inclusiv pentru vitorul lor politic si administrativ sunt primarii din judet. Doar cine are inteligenta politica a unui pixel nu intelege aceste lucruri, tot asa cum e limpede cat de important este pentru PNL ca lista de Timis, sub conducerea presedintelui PNL, sa scoata un scor foarte bun.
Dl. Robu, poate fara sa isi dea seama, isi joaca viitorul politic : daca scoate scor bun va fi propulsat printre liderii PNL care conteaza la nivel national, visul secret al activului primar din Timisoara. Un scor slab il va fragiliza in sanul organizatiei, unde si asa se vorbeste pe la colturi de o anumita megalomanie. Pretind ca il cunosc bine, si as vorbi mai degraba despre o forma de supra entuziasm, proportional cu simtul puterii, dar in cazul unui rezultat mai slab decat la locale nu cred ca dusmanii il vor ierta. Pentru el, asadar, e ca la poker : all in. Mai cred ca ar fi bine ca locul doi la Senat sa fie eligibil pentru PNL. Ar fi important ca Lugojul sa fie reprezentat, prin activul domn Buciu.
Daca un loc la Senat pentru PSD e asigurat, pentru cel de-al patrulea loc cred ca l-as prefea pe dl. Sumalan, de la PMP. Prin el si Pirtea, Timisoara universitara ar avea doi reprezentanti in Parlament, lucru foarte important. Nu il cunosc pe candidatul USR la Senat, un pilot de avioane militare, meserie « tare ». Il vad implicat in viata comunitatii, lucru minunat. Asadar, pe langa candidatul PSD, cred ca in mod ideal Timisul ar fi reprezentat de Alina Gorghiu, C.A. Buciu si R.L. Sumalan. Pacat ca nu exista un loc 5, dna Nagy de la PNL si dl. Falcoi de la USR fiind optiuni de urmarit. As fi fost tentat sa spun ca Petru Ehegartner ar fi plus valoare, din pacate ALDE in ansamblul sau transmite un mesaj nu tocmai bun.
In concluzie, invitatia mea pentru oamenii din Timis care merg la vot ar fi sa voteze mai degraba uitandu-se la oamenii de pe liste si sa nu ia in considerare argumente politicianiste. Timisul are mai multe sanse de reprezentare la varf intr-un guvern condus de Dacian Ciolos. Iar pentru politicienii angrenati in campanie invitatia este la seriozitate, politiete, lupta politica dreapta, bazata pe optiuni clare, fara populisme si mai ales, bazata pe adevar. Sigur, nu pot sa le cer sa egaleze frumusetea si inteligenta campaniei pe care am facut-o in 2014 impreuna cu o mana de prieteni inimosi, dar macar sa incerce, pot.
Ah, era sa uit: aud tot felul de calcule de tipul "noi nu putem sa luam voturi de la partidul X, deci nu are rost sa atacam partidul X, mai bine atacam partidul Y". Total fals. Voturile le luati de la oameni, nu de la partide. Asa ca, dragi politicieni, ochii pe realitate, traista in spinare si la oameni! Nu stati ca mustele in borcan (sau ma rog, la cafele prin cafenelele orasului) gandindu-va cum "sa le-o trageti" adversarilor de-o luna cu care va veti pupa pe botic incepand din 12 decembrie. Iubiti oamenii si ganditi pozitiv. Si nu mai postati chestii politice de doi lei pe facebook. Mai bine postati pisici. Sau despre oamenii pe care ii intalniti, ca pana la urma este despre ei, nu despre voi campania asta.
Cat de bine il cunoasteti pe Pavel Popescu?
RăspundețiȘtergereV-ati cam inselat in privinta ministrilor timisoreni in guvernul PSD-ALDE.
RăspundețiȘtergereAu deja un ministru.