Programul meu prezidențial pentru relația cu Republica Moldova

Propunerile candidaturii mele la prezidențiale pentru politica față de Republica Moldova:

România trebuie să-și maturizeze politica externă față de Republica Moldova. Trebuie să trecem, gradual, de la o politică axată pe „ajutorarea” Republicii Moldova, la o politică de „dezvoltare comună” cu Republica Moldova. Este greșită abordarea politicienilor români prin care tratează Republica Moldova ca „fratele nostru mai mic”. După mulți ani petrecuți la Chișinău, locuind pe Strada Armenească și cu fiul la școală la Chișinău, afirm că în multe domenii Republica Moldova e „fratele nostru mai deștept”.

Programul meu prezidențial pentru relația cu Republica Moldova:

1)    Înscrierea tuturor instrumentelor dedicate sprijinirii Republicii Moldova sub logica unui „unionism al politicilor”, care să traducă unitatea de limbă, cultură și istorie dintre noi în politici comune într-un număr crescător de domenii: de la educație și cultură, până la dezvoltare regională și energie, trecând prin infrastructură și stimularea antreprenoriatului.

2)    Profilarea Țării noastre, în UE și NATO, drept expertul prin excelență în toate problematicile privind Republica Moldova și ocuparea, în aparatele celor două organizații, a pozițiilor celor mai influente în definirea posturii lor în raport cu Chișinăul.

3)    Crearea, după modelul Uniunii Limbii Olandeze (Nederlandse Taalunie, 9 septembrie 1980) a unei Uniuni a Limbii Române între România și Republica Moldova, cu scopul coordonării politicilor regulatorii în domeniul lingvistic și de promovare, printr-un Institut Unic al Limbii Române, înființarea de catedre de limba română în mari universități din întreaga lume.

4)    Transformarea, printr-un tratat bilateral, a Institutului Cultural Român în Institutul Culturii Române, înțeles ca instrument al ambelor țări de promovare în comun a culturii românești.

5)    Înlocuirea politicii de burse prin instrumente de cooperare noi, care să stimuleze rămânerea sau întoarcerea în Republica Moldova a tinerilor, precum crearea de consorții universitare, emiterea de diplome duble, extensii în Republica Moldova a unor universități românești prestigioase.

Concret și imediat mă angajez să fac astfel încât:


1)    România să finalizeze modernizarea punctelor de trecere a frontierei pentru a nu mai avea cozi la frontieră (anual se pierd milioane de ore prin așteptare nejustificată la frontieră).


2)    România trebuie -și o voi face- să accelereze deciziile politice de la Bruxelles pentru a accelera aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Asta va GARANTA securitatea Republicii Moldova. Când atacurile hibride ale Moscovei în Republica Moldova arată ca un „submarin”, nu tragi în el cu scobitori: iei măsuri politice puternice, iar accelerarea aderării la Uniunea Europeană a Republicii Moldova e una din aceste decizii curajoase și vizionare.

#funeriu2025

PS: în mod evident Nicușor Dan, Elena Lasconi și Crin Antonescu copiază toate ideile mele. Le dau voie să le preia, dar cu menționarea explicită a sursei. Ceva de genul: „așa cum a propus Daniel Funeriu, și eu propun să...”.

 


În 2015, alături de un om dârz

Comentarii

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România